Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς τον λαό, σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα “δώρα” στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες- εγχώριους και ξένους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%», τόνισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το «ψητό» των βασικών εξαγγελιών, με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης», σχολίασε ακόμη το ΚΚΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να «ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός».

«Η νέα επίθεση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η συρρίκνωση έως και κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η ενίσχυση των πλειστηριασμών, το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, αποτελούν συνέχεια του αντεργατικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και απόδειξη ότι η ανάπτυξη των κερδών των λίγων προϋποθέτει το τσάκισμα των πολλών», αναφέρει ακόμη το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Δεν πρέπει να διαφύγει από κανένα ότι στη μία ώρα ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι αυτή η επικίνδυνη για τους λαούς συμφωνία υπαγορεύθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ θα την εφαρμόσει πιστά».