Τι σχέση μπορεί να έχει ένας κάτοικος που ανάβει τον διακόπτη στο σπίτι του, με ένα τροχαίο ατύχημα μεταξύ δύο αυτοκινήτων στην κεντρική διασταύρωση της Ζαχάρως, λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών;

Φαινομενικά καμία. Κι όμως; Ευθύνη μπορεί να μην υφίσταται, σχέση όμως υπάρχει.

Είναι η απόλυτη ερμηνεία της επιρροής που μπορεί να ασκήσουν διαφορετικές ενέργειες μεταξύ τους, που γίνονται σε διαφορετικό τόπο, αλλά σε ίδιο χρόνο, ώστε να επιφέρουν ένα αποτέλεσμα σε τόπο μακριά απ’ αυτές.

Κάτι σαν «το φαινόμενο της πεταλούδας», μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος, όπου σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Αρκετά φιλοσοφήσαμε και ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε ένα περίεργο «κουβάρι» συμπτώσεων, παραβατικότητας και του Ελληνικού δαιμονίου…

Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται εκτός λειτουργίας οι φωτεινοί σηματοδότες, στην Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο κέντρο της Ζαχάρως, όπως αναφέρει το patrisnews.

Λογικά θα περιμένατε και εσείς ο λόγος να είναι κάποια τεχνική βλάβη που έχει προκληθεί στο σύστημα.

Και όμως όχι.

Οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν γιατί το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ προχώρησε επίσημα στην διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σύστημα που παρείχε ρεύμα για την λειτουργία των φαναριών.

Ξαφνιαστήκατε; Περιμένετε έχουμε ακόμα πιο περίεργη συνέχεια.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην ενέργεια αυτή, επειδή «ανακαλύφθηκε» φαινόμενο ρευματοκλοπής από την γραμμή που ηλεκτροδοτούσε τους φωτεινούς σηματοδότες.

Και το ακόμα πιο ωραίο. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, λόγω ενός βραχυκυκλώματος που συνέβη στην γραμμή, από κάποιον που παράνομα είχε συνδεθεί.

Εδώ ταιριάζει «το φαινόμενο της πεταλούδας» που γράφουμε παραπάνω…