Η είδηση αφορά τα θύματα της θηριωδίας στο Δίστομο, αλλά ενδεχομένως μπορεί να έχει ενδιαφέρον και για τους Καλαβρυτινούς.

Σύμφωνα με αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας δικαίωσε τον πολύχρονο αγώνα που έδωσε ο δικηγόρος, Γιάννης Σταμούλης και ανοίγει τον δρόμο είσπραξης πολεμικών επανορθώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου. Το ποσό ανέρχεται στο ύψος των 25 εκ. ευρώ και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα προέλθουν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των ιταλικών σιδηροδρόμων, στους οποίους έχουν συμμετοχή και οι Γερμανοί. Νομικά, η συγκεκριμένη θέση, καθιστά ευάλωτη την άποψη των Γερμανών ότι μόνο γερμανικά δικαστήρια μπορούν να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις. Γι’ αυτό και ίσως ανοίγεται ένα νέο «παράθυρο» διεκδικήσεων και για άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδος, όπως είναι και τα Καλάβρυτα.

Όπως εξήγησε λοιπόν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχούδης, που ζει και εργάζεται στη Ρώμη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας με την υπ΄αριθμόν 21995/2019 απόφαση του, απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων, που ζητούσαν να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, προκειμένου να δοθούν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου».
«Ιστορική δικαίωση του Γιάννη Σταμούλη»

Από την πλευρά της η δικηγόρος και κόρη του Γιάννη Σταμούλη, Χριστίνα, χαρακτηρίζει «ιστορική δικαίωση των επιλογών του Γιάννη Σταμούλη και για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων αλλά και τους δρόμους που άνοιξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» την απόφαση, και τονίζει πως «δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών».

Όπως σημειώνει η κα Σταμούλη, η απόφαση δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις που ζητούν από τη Γερμανία αλλά δικαιώνει περισσότερο τις δικονομικές επιλογές του Γιάννη Σταμούλη καθιστώντας την υπόθεση του Διστόμου ως αρχή για παρόμοιες υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.