Μεγάλη ήταν η προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Πάτρας στην διοργάνωση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, με τον μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό της χώρας να στέκεται αρωγός της όλης εκδήλωσης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 65 εθελοντές, Σαμαρείτες και Διασώστες, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο διάστημα των αγώνων στους αθλητές των 26 χωρών που ήρθαν στην Πάτρα, τόσο στις εγκαταστάσεις της Ήρας στη Πλαζ, όσο και στις εγκαταστάσεις της Άρτεμις στο Νότιο Πάρκο.

Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις της Ήρας στην Πλαζ όπου διεξάγονταν ταν παιχνίδια νερού, πέρα από τους εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες, υπήρχαν επιπλέον και 25 εθελοντές ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Εκτός του έμψυχου δυναμικού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε για τη διεξαγωγή των αγώνων ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ενώ υπήρχε και ένα τροχόσπιτο για τις ανάγκες των αθλητών και έτοιμα να παρέμβει σε κάθε περίπτωση,  το οποίο λειτουργούσε ως ένα κινητό ιατρείο. 

Παράλληλα, κάλυψε τους αγώνες με αναλώσιμο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, προμηθεύοντας την Οργανωτική Επιτροπή με σημαντικές ποσότητες που αποδείχτηκαν αρκετές για την όλη διοργάνωση.

Μάλιστα, η παρέμβαση των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν καίρια και αποφασιστική σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις αθλητών που δυσκολεύτηκαν και κόντεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους από την προσπάθεια που κατέβαλλαν. 

Όλα αυτά έγιναν συντονισμένα, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινού, με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκο Παπαδημάτο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της "Πάτρας 2019", πριν από την έναρξη των αγώνων. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Νιάρος, τονίζει σχετικά: 

"Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός λειτούργησε και στην περίπτωση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας με το εθελοντικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει και τη διάθεση προσφοράς που διακατέχει τα μέλη του. Είναι πάντα στο πλευρό τέτοιων προσπαθειών όπως ήταν οι Μεσογειακοί Παράκτιοι και είναι σε θέση να στηρίξει τόσο μεγάλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις".