Όσοι ανηφόρισαν και έφτασαν στην Καστροπολιτεία της Πάτρας, στην καρδιά της περίφημης Achaia Clauss, το πρωί του Σαββάτου, σίγουρα δεν το μετάνιωσαν για την επιλογή τους. 

Έζησαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία, συμμετέχοντας ενεργά στο μάζεμα των σταφυλιών και στο τρύγημα για το πιο ξεχωριστό και γευστικό κρασί της γης της Αχαΐας, την περίφημη μαυροδάφνη. Δεκάδες Πατρινοί πήραν μέρος στο 158ο τρυγητό της μαυροδάφνης και έδωσαν έτσι τη δική τους βοήθεια στο να παραχθεί αυτό το κρασί που ευφραίνει τις καρδιές μας και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό προϊόν της Πάτρας. 

Μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πιο ιστορικής οινοποιίας της Πάτρας που έδειξε για ακόμα μία φορά με αυτή την κίνηση της το πόσο πρωτοπόρα είναι στον τομέα του οινοτουρισμού και πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, μέσα από τις ιδέες και της προτάσεις της. 

Το μάζεμα των σταφυλιών έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο και η όλη διαδικασία θύμιζε μία μορφή τελετουργίας, όπως γίνεται συνήθως, προκειμένου να παράγουμε ότι αγαπάμε και ότι αποτελεί ξεχωριστό για την καρδιά μας. Οι άνθρωποι της Achaia Clauss σε ρόλο μυητή έδιναν τις οδηγίες και συμβούλευαν τους φιλοξενούμενους τους οι οποίοι έζησαν αυτή την εμπειρία και μετά το τέλος της διαδικασίας ήταν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. 

Ευχή όλων όσοι συμμετείχαν στο τρύγημα ήταν τα σταφύλια που μάζεψαν να δώσουν ένα ακόμα πιο καλύτερο κρασί, μία ποιοτική μαυροδάφνη που θα αντεπεξέλθει στο βάρος της κληρονομιάς της, ως τοπικού προϊόντος της Πάτρας, στο κύρος και στο βεληνεκές της, στοιχεία που την έχουν κάνει διάσημη σε όλο το πανελλήνιο, αλλά και στον κόσμο. 


Αν λοιπόν τα "Σταφύλια της Οργής" του Τζόν Στάινμπεκ είναι ένα μυθιστόρημα που εκφράζει μια ολόκληρη εποχή, μια εποχή που έχει αρκετά παρόμοια στοιχεία με τη δική μας (το μεγάλο κραχ, οικονομική κρίση κτλ), τότε οι καρποί της Achaia Clauss που μάζεψαν το πρωινό του Σαββάτου οι Πατρινοί, είναι σίγουρα τα σταφύλια της... ευχής.  

Και η οργή που μπορεί να... κολλάει; Η οργή, αν υπάρχει, έχει να κάνει με την χρόνια αδυναμία αυτής της πόλης να αξιοποιήσει και να "εκμεταλλευτεί" αυτόν τον "θησαυρό" που βρίσκεται από πάνω της, την πολιτιστική κληρονομιά, σε τελική ανάλυση, της αχαϊκής πρωτεύουσας που ονομάζεται Achaia Clauss. 

Η ευχή όμως είναι που μετράει πάνω από όλα και το σίγουρο είναι ότι η νέα μαυροδάφνη της Achaia Clauss , η μαυροδάφνη της φετινής σοδειάς, ήδη ετοιμάζεται και σύντομα έρχεται στα ποτήρια μας! Αμήν...