Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «ένδειξη ελπίδας» την ιστορική ανταλλαγή 70 κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και κάλεσε να συνεχιστεί η εργασία προκειμένου να «τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες του Μινσκ».

«Αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι μια ένδειξη ελπίδας (...) Αξίζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να θέσουμε σε εφαρμογή τις συμφωνίες του Μινσκ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. «Είμαι ευτυχισμένη που οι Ουκρανοί ναύτες και ο Όλεγκ Σεντσόφ μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Μεταξύ των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν είναι ο κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, 43 ετών, που είχε συλληφθεί το 2014 στην Κριμαία επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση από τη Ρωσία αυτής της ουκρανικής χερσονήσου, αλλά και 24 Ουκρανοί ναύτες, μεταξύ των οποίων δύο πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU, τα πλοία των οποίων είχε συλλάβει η Ρωσία ανοικτά της Κριμαίας τον περασμένο Νοέμβριο στην πιο άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Περιλαμβάνονται, επίσης, ο συγκατηγορούμενος του Σεντσόφ, Ολεκσάντρ Κολτσένκο, ο Βολοντίμιρ Τσεμάχ, 58 ετών, πρώην αξιωματούχος της αεράμυνας των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρωσο-ουκρανός δημοσιογράφος Κιρίλο Βιτσίνσκι, 52 ετών, υπεύθυνος στην Ουκρανία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, ο Στάνισλαβ Κλιχ, 45 ετών, καθηγητής Ιστορίας, ο Μίκολα Καρπιούκ, 55 ετών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δύο ουκρανικών υπερεθνικιστικών κινημάτων, ο μπλόγκερ Πάβλο Γκριμπ, 21 ετών, ο Ρομάν Σουτσένκο, 50 ετών, ανταποκριτής στο Παρίσι του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Ukrinform.