Τα γιορτινά του φοράει από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ο Ιερός Ναός της Παντάνασσας, με δεκάδες πιστούς να συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσης  και να ανάψουν ένα κερί. 

Η εκκλησία γιορτάζει τη Γέννηση της Θεοτόκου και ο ναός της Παντάνασσας, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πανηγυρίζει, προχωρώντας σε τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις που ξεκινούν από το Σάββατο και ολοκληρώνονται στις 9 του μήνα, την Δευτέρα. 

Οι πιστοί αναμένεται και φέτος να σχηματίσουν ουρές για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί, σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, σε έναν από τους ομορφότερους ναούς της Πάτρας που συγκεντρώνει το θαυμασμό όχι μόνο των Πατρινών, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. 

Πρόκειται για έναν που αποτελεί διατηρητέο μνημείο υπόδειγμα της νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, ένα στολίδι για την Αποστολική Εκκλησία της Πάτρας και την Μητρόπολη Πατρών. Ο Ναός της Παντάνασσας έκλεισε φέτος 160 χρόνια ζωής από την ίδρυση του και μάλιστα πριν από μερικές μέρες έγιναν και σχετικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. 

Εξαιτίας του σεισμού του 2008 που τον έπληξε σοβαρά, κάνοντας του μεγάλες ζημιές, ο ναός έμεινε κλειστός για αρκετά χρόνια, ωστόσο ανακαινίσθηκε πλήρως μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπεύθυνο του έργου την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και έτσι ιστορικός ναός παραδόθηκε και πάλι σε λειτουργία, ακόμα πιο όμορφος και επιβλητικός, κερδίζοντας τον θαυμασμό τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς του χώρους για την διακόσμηση και την αρχιτεκτονική του. 

Ο Ναός της Παντάνασσας χτισμένος σε ένα φυσικό ύψωμα έχει αγαπηθεί από τους Πατρινούς όλα αυτά τα χρόνια της ιστορίας του και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πόλη. Έχει ανακαινιστεί συνολικά τρεις φορές (το 1890, το 1925 και το 2008) και η ενορία του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας αποτελεί τη ψυχή του ναού, θεωρείται θαυματουργή και σύμφωνα με τη παράδοση βρέθηκε σε ειδική κρύπτη στα υπόγεια του Ναού και ήταν από το Μυστρά, για αυτό και ονομάσθηκε έτσι. Είναι ολόκληρη επενδυμένη από ατόφιο χρυσάφι και καθαρό ασήμι και το στέμμα της στολίζεται από διαμάντια και πολύτιμους λίθους, ευλαβικό αφιέρωμα των αξιωματικών και των οπλιτών του 12ου Συντάγματος το 1913.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων απόψε, παραμονή της μεγάλης γιορτής, θα ιερουργήσει και θα ομιλήσει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ενώ ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία επίσης θα προέξαρχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας  θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και ιερά παράκληση ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί της Δευτέρας, εορτή των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης με την θεία λειτουργία στην οποία θα ιερουργήσει ο εφημέριος του Ι.Ν. Παντοκράτορος π. Περικλής Ρίπισης.