Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

«Γι' αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή. Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Υπογράμμισε, δε, ότι η επικύρωση της άδειας της ExxonMobil «θα στείλει το θετικό σήμα που περιμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και σε επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή των ΕΛΠΕ».

«Εκτιμούμε, επίσης, την προσήλωση της κυβέρνησης στην απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ίσων και διάφανων όρων για τους επενδυτές», σημείωσε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα σ' αυτόν τον τομέα- τα καλύτερα από την αμερικανική τεχνολογία, την καινοτομία και τις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές- όπως αποδεικνύει το νέο αιολικό πάρκο της GE (General Electric) στα Κάτω Λακώματα». Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για τις άδειες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενοποίηση όλων των σχετικών με τις ΑΞΕ κλάδων κάτω από μία «υπηρεσία μίας στάσης» (one-stop) στο ΥΠΕΞ.