Ένα μεγάλο μέρος των κενών που υπήρχαν στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία της Αχαΐας καλύφτηκαν μέσα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν και στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σχολική χρονιά δεν θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις και προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Αχαΐας, Τάσο Σταυρογιαννόπουλο, θα υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό των μαθημάτων που αφορούν τη γενική παιδεία. 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα κενά στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, δηλαδή, στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, έφταναν πριν από τις προσλήψεις των αναπληρωτών τα 410 στον αριθμό συνολικά. Μετά τις προσλήψεις αυτές τα κενά καλύφτηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό που φτάνει ίσως και το 95%. 

"Υπάρχει μία σημαντική κάλυψη θέσεων σε ότι αφορά τα μαθήματα ειδικότητας, όπως το θέατρο, τα εικαστικά, τα γερμανικά κτλ. Οι προσλήψεις που έγιναν καλύπτουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου τα κενά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στον τομέα της γενικής παιδείας. Λείπουν δηλαδή 25 δάσκαλοι και λιγότεροι από 10 νηπιαγωγοί. 

Το μεγάλο πρόβλημα το εντοπίζω στο θέμα των δασκάλων. Εκεί χρειάζεται να υπάρξουν κάποιες νέες προσλήψεις αφού με βάση τις ελλείψεις αυτές, θα υπάρξουν σχολικά τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν".

Το πρόβλημα αυτό συνήθως αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία της περιφέρειας και της ορεινής Αχαΐας που εξαιτίας των κενών σε δασκάλους, αλλά και σε νηπιαγωγούς, οι μαθητές ξεκινούν μαθήματα από τον Οκτώβρη και μετά. 


Η χρονιά ξεκινάει με καλύτερους οιωνούς

"Ακόμα δεν είμαστε σε θέση για να γνωρίζουμε τα σχολεία που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα" τονίζει ο κ. Σταυρογιαννόπουλος. 

"Πρόβλημα υπάρχει όμως και στο θέμα της ειδικής αγωγής, αλλά και στις παράλληλες δράσεις, όπου και εκεί η κάλυψη των θέσεων δεν είναι επαρκής και θα υπάρξουν κενά". Σε γενικές γραμμές πάντως η σχολική χρονιά σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία ξεκινά με λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

"Έγινε σε σημαντικό βαθμό η κάλυψη των κενών που υπήρχαν. Ωστόσο θα πρέπει το υπουργείο να μεριμνήσει και για τα κενά που δεν καλύφτηκαν, έτσι ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς καθόλου προβλήματα για τους μικρούς μαθητές της Πάτρας και της Αχαΐας".