«Καταστρέφουν τις πολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης οι επενδυτές του Airbnb;», διερωτώνται οι FT σε δημοσίευμά τους, το οποίο επικεντρώνεται μεταξύ άλλων πόλεων και στην Αθήνα.

Η άνοδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει επηρεάσει τις πόλεις της νότιας Ευρώπης και έχει κατηγορηθεί για την αύξηση των τιμών των ακινήτων και την αποδυνάμωση των οικονομιών σε ορισμένες από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου, προωθώντας τον τουρισμό και βάζοντάς τον πάνω απ’ όλα. Το Airbnb και το Homeaway, για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι FT έφεραν σημαντικές ξένες επενδύσεις σε χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και προσπαθούν να ανακάμψουν. Η Airbnb υποστηρίζει πως δημιούργησε νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους, προσθέτοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί ιδιώτες επένδυσαν σε ιστορικά ακίνητα τα οποία κινδύνευαν με ερείπωση και τα αξιοποίησαν.

Το ρεπορτάζ των FT, εκτός από τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη και τη Φλωρεντία, επικεντρώνεται και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε περίπτωση απαγόρευσης βραχύχρονης εκμίσθωσης σε ιδιοκτήτη από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης «μετά από καταγγελίες άλλων κατοίκων του κτιρίου για ολονύχτια πάρτι από τους τουρίστες που έμεναν εκεί, κάτι που πέρα από τον θόρυβο είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται και αίσθηση ανασφάλειας στους κατοίκους».

Ο Ιάσονας Αθανασιάδης, που νοικιάζει διαμερίσματα μέσω Airbnb ενώ ταξιδεύει σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Τύνιδα όπου διατηρεί σπίτια, μίλησε στους FT και σχολίασε σχετικά με το περιστατικό ότι «είναι ζήτημα αστικής ευπρέπειας». Από την πλευρά του προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες επιτρέποντας μέχρι τρεις επισκέπτες σε κάθε εκμίσθωση, ενώ διατηρεί σχέσεις με τους γείτονες. Υπογραμμίζει, δε, πως τα ζητήματα δεοντολογίας σε αυτού του είδους τις πλατφόρμες ακόμη δεν είναι σαφή. Οπως υποστηρίζει, τίθεται κατά της αγοράς διαμερισμάτων καθαρά για επενδυτικούς λόγου, θεωρώντας ότι το Airbnb συμβάλλει στην ανάδειξη της πόλης σε μια περίοδο υποβάθμισης, όταν υπήρχαν βίαιες διαδηλώσεις στις πιο σκοτεινές μέρες της οικονομικής κρίσης. «Πολλοί Έλληνες εκείνη την εποχή δεν ήθελα να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας, υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ένα στίγμα σε αυτό», αναφέρει.

Επενδυτές Airbnb με 100 ή και 1.000 ακίνητα στην Αθήνα

Στις αρχές του 2010, όταν χιλιάδες Αθηναίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, πολλοί είδαν το Airbnb ως ευκαιρία για να σώσουν τα σπίτια τους, ενόψει υψηλότερων φόρων, λέει ο Αρης Καλαντίδης καθηγητής στην διαχείριση χώρων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο καθηγητής εδώ και δύο χρόνια παρατηρεί μια αλλαγή. «Διεθνείς επενδυτές μετακόμισαν εδώ και ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους Ελληνες», παρατηρεί και συμπληρώνει ότι η αγορά του Airbnb έχει αλλάξει, και πλέον υπάρχει μια χούφτα επενδυτών με 100 ή ακόμα και 1.000 ακίνητα στην Αθήνα.

Από την πλευρά του το Airbnb δεν αποδέχεται αυτά τα στοιχεία. «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης στην Αθήνα με 1.000 καταχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας το 83% των λογαριασμών οικοδεσποτών στην Αθήνα έχει βάλει μόνο ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην πλατφόρμα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις τοπικές ανησυχίες και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο, όπως έχουμε κάνει ήδη με πάνω από 500 κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει.