Η νέα έξαρση του προσφυγικού με ολοένα και περισσότερους μετανάστες να καταφτάνουν στα νησιά του Αιγαίου ερχόμενοι από την Τουρκία, αυξάνει τους φόβους για επερχόμενα κύματα μεταναστευτικής ροής στο νέο λιμάνι της Πάτρας που αποτελεί μία από τις εξόδους της χώρας προς τη δύση. 

Η Πάτρα και το νέο της λιμάνι θεωρείται η αφετηρία του ταξιδιού που ονειρεύονται να ξεκινήσουν ο παράτυποι μετανάστες προς την Ευρώπη, φθάνοντας στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας.

Είναι ο πρώτος σταθμός των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που εξακολουθούν και εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους, τάζοντας τους αυτό που στη ουσία δεν γίνεται. 

Την εγκατάσταση τους, χωρίς χαρτιά, χωρίς τα νόμιμα έγγραφα στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης που έχουν κλείσει τα σύνορα τους και δεν δέχονται και άλλους ανθρώπους στην επικράτεια τους.

Η κατάσταση που συμβαίνει αυτές τις μέρες στα νησιά του Αιγίου, το στοίβαγμα τους σε κέντρα φιλοξενίας και hot spots της χώρας, αναμένεται να φέρει νέα έξαρση της προσφυγικής ροής μπροστά από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων της Πάτρας. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά αστυνομία και λιμενικές αρχές δείχνουν να είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα μετανάστευσης, ξέροντας ότι είναι πλέον ένα φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής που έχει δημιουργηθεί.

Οι περιπολίες της Αστυνομίας στο κτίριο του πρώην Λαδόπουλου, του Εργοστασίου Τέχνης, της πρώην ΑΒΕΞ και γενικότερα των χώρων εκείνων που πριν από κάποιους μήνες είχαν μετατραπεί σε άτυπους καταυλισμούς μεταναστών, είναι καθημερνές και συνεχείς. 

Οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους μετανάστες από κάθε σημείο της παραλιακής ζώνης, ενώ από την πλευρά τους οι πρόσφυγες προσπαθούν να ταξιδέψουν λαθραία μέσω πλαστών εγγράφων από τα πλοία της γραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπλόκο σταμάτησε πάνω από 100 μετανάστες που έφταναν στην Πάτρα και είχαν επιβιβαστεί σε λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Αθήνα, με σκοπό να ταξιδέψουν στην Κεφαλονιά και από εκεί, μέσω Σάμης, προς την Ιταλία. 

Πάντως, αυτή τη στιγμή οι μετανάστες που κινούνται στα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων και στο νέο λιμάνι δεν ξεπερνούν τα 80 άτομα και οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται, σε συνδυασμό με τον νέο φράκτη του ΟΛΠΑ, έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τα κυκλώματα διακίνησης.

Ωστόσο, τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο Λιμενικό, παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις. Στόχος τους να μην αφήσουν την κατάσταση μπροστά από το νέο λιμάνι να ξεφύγει εκ νέου.