Oι χορτοφάγοι έχουν αφενός μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αλλά αφετέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι χορτοφάγοι και όσοι τρέφονται με ψάρια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν και κρέας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Τα πορίσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους κρεατοφάγους, γεγονός που αποδίδεται στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ποικίλων θρεπτικών συστατικών.

Η μελέτη αυτή, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The BMJ» (British Medical Journal), είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι και, με αφορμή αυτή τη νέα τάση, ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας «Nuffield» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν δεδομένα για να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο η χορτοφαγία επηρεάζει την οργανισμό.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τάμι Τονγκ, συμπεριέλαβε δεδομένα από 48.188 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ των ετών 1993 και 2001. Οι συμμετέχοντες, που δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού, χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: τους καταναλωτές κρέατος, τους ψαροφάγους και τους χορτοφάγους συμπεριλαμβανομένων.

Οι μελετητές αφού έλαβαν υπόψη το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα, τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και τα επίπεδα σωματικής άσκησης διαπίστωσαν ότι οι ψαροφάγοι και οι χορτοφάγοι εν γένει είχαν 13% και 22% αντίστοιχα μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας συγκριτικά με τους κρεατοφάγους. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και μικρότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη στα άτομα που ακολουθούν αυτού του τύπου τις διατροφές. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους λάτρεις του κρέατος.