Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εκπαιδευτές οδήγησης, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικά το "πράσινο φως" για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις για χιλιάδες υποψήφιους που περίμεναν καρτερικά για αρκετούς μήνες να πάρουν το δίπλωμα τους. 

Μήνες που εξελίχτηκαν σε ένα αδιέξοδο και μία περιπέτεια, όχι μόνο για τους υποψηφίους, αλλά για έναν επαγγελματικό κλάδο που έφτασε σχεδόν στο πάτο όλο το περασμένο διάστημα που οι εξετάσεις είχαν παύσει εξαιτίας των ιδιομορφιών της φόρμουλας που είχε κατασκευάσει η απερχόμενη κυβέρνηση, θέλοντας να φέρει ένα πνεύμα αλλαγής στην όλη διαδικασία. 

Το αποτέλεσμα βέβαια, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ήταν διαφορετικό. Οι εξετάσεις αυξήθηκαν στην τιμή τους λόγω των ασφάλιστρων που καλούταν να δώσει ο υποψήφιος και το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν αναμονή και στην ουσία η παύση της διαδικασίας.

Πλέον με την επιστροφή στην κανονικότητα το κόστος των εξετάσεων μειώνεται και φτάνει στο επίπεδο που ήταν πριν (500 με 600 ευρώ το δίπλωμα οδήγησης για Ι.Χ.) αφού καταργούνται τα ασφάλιστρα, ενώ ανοίγει η διαδικασία, με τους υποψήφιους να δίνουν στα ορισθέντα σημεία για να πάρουν το δίπλωμα τους. 

Τα σημεία αυτά από δύο που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς ("Α. Τόφαλος" και "Α. Πεπανός") γίνονται δέκα, κάτι που σημαίνει ότι καθημερινά θα δίνουν εξετάσεις γύρω στους 80 με 100 υποψηφίους. Ο αριθμός των υποψηφίων που είχε συγκεντρωθεί μετά την παύση των διαδικασιών είχε φτάσει μόνο στην Πάτρα και στην Αχαϊα τα 4.000 άτομα για όλες τις μορφές των διπλωμάτων. 

Όταν άνοιξαν οι διαδικασίες (αρχές Ιουλίου) με το προηγούμενο όμως καθεστώς ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 3.500 άτομα (στο "Α. Πεπανός" για ένα χρονικό διάστημα δεν δίνονταν εξετάσεις λόγω των Μεσογειακών Παράκτιων) και πλέον τώρα που τα πάντα γίνονται όπως παλιά, ξεκινάει η πορεία για να μπει ο κλάδος στην κανονικότητα. 

Σύσταση επιτροπής για αλλαγές και βελτιώσεις

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσάμη εκπρόσωπο του πανελλήνιου συλλόγου εκπαιδευτών οδήγησης μέχρι τον Οκτώβριο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων που περιμένουν για το δίπλωμα θα έχει δώσει εξετάσεις. Ωστόσο, ο κλάδος ζητάει κάποιες αλλαγές στον τρόπο των εξετάσεων, αρκεί αυτές να γίνουν ομαλά και όχι ξαφνικά και πρόχειρα. 

"Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί μία επιτροπή από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτών οδήγησης, για να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην όλη διαδικασία, μέσα όμως από προτάσεις και συζητήσεις. Από του χρόνου έτσι ίσως να έχουμε κάποια νέα δεδομένα στην όλη διαδικασία. Εμείς ως εκπαιδευτές δεν αρνούμαστε τις αλλαγές. Αρκεί αυτές να γίνουν ομαλά και μεθοδικά".