Μορφές της φύσης σε πηλό και ασήμι

Ντορίτα Αυγέρου - Μανούσος Χαλκιαδάκης

Εγκαίνια: Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, 20:00

Διάρκεια: 17/9 - 5/10/2019

Μια μακρόχρονη φιλία, αλλά και η αγάπη για τη φύση είναι η αφορμή για αυτή την έκθεση με κοσμήματα της Ντορίτας Αυγέρου και κεραμικά του Μανούσου Χαλκιαδάκη.

Ντορίτα Αυγέρου

Η Φύση ήταν πάντα η πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της Ντορίτας Αυγέρου. Είτε αυτά είναι φόρμες από τη φύση όπως βότσαλα, απολιθώματα, φλοιοί δένδρων, λιβελούλες, καρποί και σπόροι σε ασήμι και χρυσό, είτε τα πιο πρόσφατα λουλούδια που σταδιακά απέκτησαν χρώμα, μέχρι την πανδαισία χρωμάτων της τωρινής δουλειάς που αντλεί την έμπνευσή της από τον εντυπωσιακό κόσμο των ορχιδεών.

Η ίδια ζει πολύ κοντά στη φύση και η επαφή της με αυτή έχει μια καθημερινότητα και συνέπεια σε κάθε πλευρά της ζωής της. Δουλεύει στο χέρι το ασήμι και το χρώμα με δεξιοτεχνία, υπομονή και επιμονή στην τελειότητα της μορφής και την αρμονία των χρωμάτων.

Τα κοσμήματά της λεπτεπίλεπτα, κομψά, ανάλαφρα, με σημασία στην κάθε λεπτομέρεια και στην αρμονία των χρωμάτων, έχουν την αξία της μοναδικότητας του χειροποίητου.

Ορχιδέες μικρές και μεγάλες, σεμνές αλλά και τολμηρές, μονόχρωμες αλλά και πολύχρωμες, φτιαγμένες για να στολίσουν, να συμπληρώσουν και να αναδείξουν την ιδιοσυγκρασία αυτού που θα τις φορέσει. Ολες μαζί δημιουργούν ένα εικαστικό ολοκληρωμένο σύνολο αλλά και κάθε μία από αυτές είναι ένα μικρό έργο τέχνης.

Κείμενο: Ελένη Τζάνου

Μανούσος Χαλκιαδάκης

Ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, ένας από τους πιο γνωστούς & διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες κεραμίστες των τελευταίων δεκαετιών, ξεκίνησε να εργάζεται για την αναβίωση αυτής της πανάρχαιας Τέχνης πριν 43 χρόνια, επιστρέφοντας τελικά στην πατρίδα του τα Χανιά, όπου έστησε το εργαστήριό του.

Στην αρχή με απόλυτο σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές & φόρμες της αγγειοπλαστικής κι αργότερα με διάθεση εξερεύνησης των ορίων της, ο άοκνος καλλιτέχνης συνεχίζει από τότε να εφευρίσκει διαρκώς νέες, χαρακτηριστικά δικές του, πατέντες, πρωτότυπα σχήματα, εικονικά σύμβολα (το Δέντρο, τα Μπαλόνια, τις Σβούρες, κ.α.) και χρήσεις για τα κεραμικά του δημιουργήματα.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση ο Μανούσος Χαλκιαδάκης συνθέτει έναν αρμονικό κήπο από κεραμικά νούφαρα, μια καινούργια, οργανική φόρμα σε «συνεννόηση» με τα κοσμήματα-ορχιδέες της Ντορίτας Αυγέρου, στη σκιά ενός από τα μεγάλα εμβληματικά Δέντρα του.

Κείμενο: Δημήτρης Τσακούμης