Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν παρελθόν και έχει έλθει η ώρα του απολογισμού. Αγωνιστικά οι συγκεκριμένοι Αγώνες -άγνωστοι βέβαια, στο ευρύ κοινό- πέτυχαν και ασφαλώς το γεγονός πιστώνεται στις δύο οργανωτικές επιτροπές που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τα περί παρακαταθήκης και όλα τα βαρύγδουπα που έχουν ειπωθεί για την υπεραξιακή σημασία της επόμενης μέρας της Πάτρας, κινούνται στην σφαίρα των ανεκπλήρωτων ονειρώξεων.

Ένα… φιατάκι ήταν οι συγκεκριμένοι αγώνες που παρουσιάστηκε σαν …πόρσε. Στην Ελλάδα ασχολήθηκε μαζί τους ως κρατικός φορέας, κατ’ ανάγκη, η ΕΡΤ, ενώ τα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας (πλην της Πάτρας) αγνόησαν το «μέγα» αθλητικό γεγονός. Μία έρευνα αρκεί για να καταδειχθεί ότι στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, και σε όλη την χώρα, οι πολίτες ή δεν γνώριζαν ότι γίνονταν παράκτιοι αγώνες στην Πάτρα ή τους αντιμετώπισαν με παγερή αδιαφορία, αφού τα 11 αγωνίσματα της διοργάνωσης είναι είτε άγνωστα είτε για λίγους.

Και αφού σε όλη την χώρα πέρασαν απαρατήρητοι οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, μην τρέφουμε την αυταπάτη ότι παρακολουθούσαν με «κομμένη την ανάσα» τα τεκταινόμενα στην Πάτρα οι κάτοικοι της Τύνιδας, της Καζαμπλάνκας, της Βαρκελώνης, του Παλέρμο κ.ο.κ. Ήλθαν αθλητές και συνοδοί από αυτές τις πόλεις και της χώρες τους  στην Πάτρα, αλλά ούτε ένας φίλαθλος  - επισκέπτης - τουρίστας!

Δεν είναι στις προθέσεις μου να ακυρώσω την όποια σημασία της διοργάνωσης, που συνενώνει  26 Μεσογειακές  χώρες και υπηρετεί το αθλητικό ιδεώδες και παράλληλα επενεργεί ως «προζύμι» για γνωριμίες, συσφίξεις σχέσεων και πολιτιστικές προσμίξεις. Δεν επρόκειτο, ωστόσο, περί κορυφαίου γεγονότος και, συνεπώς, δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός περί δήθεν επανόδου μας στην «χάρτα» των κορυφαίων αθλητικών εκδηλώσεων.  Ήταν δε, τουλάχιστον ατυχής η προσέγγιση ότι επρόκειτο περί ενός εθνικού στοιχήματος.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται ωστόσο να παρουσιαστούν οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες ως αθλητικό γεγονός εφάμιλλο με άλλες πραγματικά μεγάλες και δημοφιλείς διοργανώσεις (όπως πχ Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ, γυμνασιακής βόλεϊ, που έγιναν στην Πάτρα) ασφαλώς με πονηρεύει λίγο.

Ένα …τόοοοοοσο μεγάλο γεγονός (θέλουν να μας πουν οι διοργανωτές0 δικαίως κόστισε 7 εκατομμύρια ευρώ! Η εκτίναξη του προϋπολογισμού στο ανωτέρω ύψος από το αρχικό των 2.5 εκ. ευρώ «δρομολογήθηκε» από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία, που κωλυσιέργησε  εξοργιστικά και συμπυκνώθηκε οργανωτικός σχεδιασμός στα πολύ ασφυκτικά χρονικά όρια του τελευταίου εξαμήνου. Τούτο είχε ως συνέπεια, να ακυρωθούν όλοι οι προβλεπόμενοι διαγωνισμοί και όλα να κινηθούν στον «προσφιλή αστερισμό» των απευθείας αναθέσεων, που εκτόξευσαν σε τριπλάσιο ύψος το κόστος των αγώνων!

Όπως είναι γνωστό έχω ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πάτρας και περιγράφω με παραδείγματα το προκλητικό… beach party της σπατάλης, της ρεμούλας, της λαμογιάς και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Θεωρώ ότι είναι εκατοντάδες οι ελεγκτέες περιπτώσεις και είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε την ασύδοτη πρακτική συμπεριφορά των αρμοδίων, χάριν της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν θα κάνω πίσω και θα προ(σ)καλέσω να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οικοδεσπότης της πόλης που διοργάνωσε του ΙΙ Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Ειρήσθω εν παρόδω, ο οικοδεσπότης που μας λύπησε γιατί «κρύφτηκε στην… κουζίνα», αντί να υποδεχθεί στο σαλόνι, κατά την τελετή έναρξης τους προσκεκλημένους της Πάτρας και να τους κατευοδώσει μετά το πέρας των αγώνων.

Επικαλέστηκε ο Δήμαρχος το γεγονός ότι αφανίσθηκε η δέσμευση για αξιοποίηση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς και ότι μόνο η άμμος θα μείνει στην πόλη και δύο εβδομάδες προ της έναρξης των αγώνων ανήγγειλε ότι δεν θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο, θεωρώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πιεσθεί η νέα Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης.

Θεωρώ ότι ο Περισσός, που «καταβρόχθισε» τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και άφησε κάτι … «κόκκαλα» στον Γ. Ρώρο, ξεπλήρωσε την υποχρέωση με αυτή την κίνηση του Κ. Πελετίδη, στο κόμμα σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας τα βλέπουν, λοιπόν, αυτά όλοι εκείνοι -της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ- που έκαναν το «σκαμνάκι» για να επανεκλεγεί Δήμαρχος του ΚΚΕ.

Φυσικά κάθε απροθυμία σύμπραξης, από την Δημοτική Αρχή, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικά οι λόγοι, που μια μικρή διοργάνωση κόστισε τα «μαλλιά της κεφαλής μας» θα την καταστήσει συνυπεύθυνη στην όποια προσπάθεια συγκάλυψης.

Είναι αναγκαίες οι ανωτέρω εξηγήσεις γιατί σίγουρα «μαζί δεν τα φάγαμε» και καλούμε όσοι βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή, με πρώτο το Δήμαρχο να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε ωφέλιμη υπηρεσία στην πόλη, Από εδώ, συνεπώς, οι έντιμοι και από εκεί τα λαμόγια και ο καθείς θα κριθεί από ην θέση που θα πάρει.

ΥΓ1: Συγχαρητήρια στα Ελληνόπουλα που κατέκτησαν 46 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, αναδεικνύοντας την χώρα μας κορυφαία στην Μεσόγειο.

ΥΓ2: Μπράβο στους εθελοντές, που άδολα, πρόσχαρα και με περισσή ευγένεια συνεισέφεραν στην αγωνιστική επιτυχία και ας όψονται όσοι τους εκμεταλλεύονται… Μπράβο και στην ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Ερυθρό Σταυρό που με ευσυνειδησία και φιλοτιμία έφεραν σε πέρας το έργο τους.