Δικαστήριο του Χαρτούμ άσκησε σήμερα δίωξη για παράνομη κατοχή ξένου συναλλάγματος και διαφθορά κατά του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις στις 11 Απριλίου, αφού παρέμεινε επί 30 χρόνια στην εξουσία.

Οι Αρχές «κατέσχεσαν 6,9 εκατομμύρια ευρώ, 351.770 δολάρια και 5,7 εκατομμύρια σουδανικές λίρες στο σπίτι του Μπασίρ, τα οποία περιήλθαν παρανόμως στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκαν» ανακοίνωσε ο δικαστής Αλ Σαντίκ Αμπντελραχμάν.

Ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ποινή 10ετούς κάθειρξης για την απόκτηση αυτών των χρημάτων και με φυλάκιση τριών ετών για παράνομες συναλλαγές.

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο πρώτη φορά, ο Μπασίρ είπε ότι έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και από άλλες πηγές, όμως υποστήριξε ότι δε χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για δικό του όφελος.

Ο δικηγόρος του τόνισε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Ο προσωπάρχης μου (…) έλαβε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ανέφερε ότι ένα μήνυμα επρόκειτο να φθάσει με ιδιωτικό αεροσκάφος» είπε στην κατάθεσή του ο Μπασίρ.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας «δεν ήθελε να εμφανιστεί το όνομά του και μας είπε ότι, αν κατέθετε τα χρήματα στην τράπεζα του Σουδάν ή στο υπουργείο Οικονομικών, η προέλευσή τους θα φαινόταν» εξήγησε.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε καταθέσει στο δικαστήριο νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι ο Μπασίρ παραδέχτηκε πως έλαβε πολλά εκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία.

Ο δικαστής αρνήθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρόεδρος, λέγοντας ότι η απόφαση για την κράτησή του θα ληφθεί στην ακροαματική διαδικασία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Από το Μάιο εκκρεμεί σε βάρος του Μπασίρ άλλη δίωξη για υποκίνηση και εμπλοκή στη δολοφονία διαδηλωτών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον κατηγορεί, εξάλλου, για γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ