Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια, η πριγκίπισσα του λαού άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 τα ξημερώματα βυθίζοντας στο πένθος την Βρετανία και εγείροντας ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου της.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Νταϊάνα με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ αναχώρησαν από το ξενοδοχείο «Ritz» για να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι. Σε λίγες ώρες, το ζευγάρι πέρασε την αιωνιότητα, όπως αναφέρει το protothema.

Είκοσι δύο χρόνια μετά το θάνατό της, οι άνθρωποι που την λάτρευαν δεν την ξεχνούν. Τις τελευταίες ώρες το Facebook έχει πλημμυρίσει από τρυφερά μηνύματα συμπαράστασης για την αγαπημένη τους πριγκίπισσα.
«Έφυγες αλλά δεν σε ξεχάσαμε, σε αγαπάμε, μας λείπεις πριγκίπισσα Νταιάνα», της γράφει ένας χρήστης.
«Ποτέ άλλοτε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα μας λείψει τόσο», γράφει άλλος.

Στις 31 Αυγούστου του 1997, Νταϊάνα και Ντόντι , μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στην μαύρη Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους.

Φεύγοντας από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, από την έξοδο Rue Cambon, κατευθύνθηκαν από προς τη σήραγγα Pont de l'Alma, όπου γράφτηκε και το τέλος. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, που είχε αγγίξει τα 105 χλμ./ώρα, έχασε τον έλεγχο λίγα λεπτά μετά την είσοδο στην σήραγγα και προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κολόνα.

Το δυστύχημα, φαίνεται πως προκάλεσαν η ακραία καταδίωξη των παπαράτσι και η ποσότητα αλκοόλ, που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.

Η Νταϊάνα καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, όταν συνέβη το ατύχημα. Τραυματίστηκε ελαφρά. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να την σώσουν.Είχε υποστεί απανωτά καρδιακά επεισόδια ενώ όπως διαπιστώθηκε, η καρδιά της είχε μετατοπιστεί προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έφυγε από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.

Απατημένη σύζυγος, μέσα σε έναν γάμο που δεν την γέμιζε ψυχικά, έβρισκε ζωή και χαρά μέσα από τα παιδιά της Γουίλιαμ και Χάρι, τους οποίους όμως δεν μπόρεσε να ζήσει, αλλά και στους άστεγους, τους αρρώστους και όλους όσοι είχαν ανάγκη. Ήταν η πρώτη διάσημη και μέλος της Βασιλικής οικογένειας που έδωσε το χέρι της σε ασθενή με AIDS.

Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας οι φήμες που έκαναν λόγο για δολοφονία άρχισαν να φουντώνουν επικίνδυνα. Ο πατέρας του αγαπημένου της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ, Μοχάμεντ ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε επίσημα το βρετανικό παλάτι στην κατάθεση του στο δικαστήριο,που έγινε το 2008. Όπως υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος, ο θάνατος τους ήταν εν ψυχρώ δολοφονία, καλά οργανωμένη, διότι η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και σκόπευε να αρραβωνιαστεί τον γιο του. Κάτι τέτοιο το παλάτι δεν θα το επέτρεπε και έτσι βρήκε μια οριστική λύση. Μάλιστα, δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι πολύ θα ήθελε το «παλάτι» να την ξεφορτωθεί, λέγοντάς του ότι έχει στα χέρια της και αδιάσειστα στοιχεία γι' αυτό. Άλλο σενάριο, θέλει την πριγκίπισσα Ντάινα να είναι παράπλευρη απώλεια του δυστυχήματος, που στόχο είχε τον Ντόντι. Οι αντίπαλοι του φέρετε να τον είχαν «βάλει» στο μάτι, επειδή ήταν αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως η πριγκίπισσα Νταιάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της, για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και πλέον ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από όλους.