Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτο ΚΥΣΕΑ για σήμερα, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά τα τελευταία 24ωρα.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά θυμίζει έντονα εικόνες του 2015. Χαρακτηριστική είναι η «απόβαση» εκατοντάδων μεταναστών στη βόρεια Λέσβο, με 13 βάρκες, το απόγευμα της Πέμπτης. Εξαιτίας όλων αυτών, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ σήμερα.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες είναι ασφυκτικές στη Μόρια, όπου φιλοξενούνται 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες, ένας αριθμός- ρεκόρ, από τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και καθιστά τον εν λόγω καταυλισμό τον μεγαλύτερο της Ευρώπης. Για αυτό τον λόγο δόθηκε εντολή μεταφοράς 1.002 ατόμων από τη Μόρια, στη Νέα Καβάλα. Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας, οι δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα!

Πέρα από την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί, την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει στην Τουρκία νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, κάτι που όπως είναι κατανοητό δημιουργεί επιπλέον ανησυχία στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε την Παρασκευή τον Τούρκο πρέσβη και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.