«CHOREOGRAPHIC PERFORMANCE LAB»
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ + ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΒΑΡΑ

DANSARTE
ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Καρόλου 1, Πάτρα
20-22 Σεπτεμβρίου και ώρες 16:00-20:00

Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte εγκαινιάζει την συνεργασία του με τον διεθνή χορογράφο/χορευτή, Σπύρο Κουβαρά της ομάδας Synthesis 748 και διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης, απο τις 20 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου και ώρες 16:00-20:00. Εν όψιν του νέου του έργου, που θα επιχορηγηθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και μελλοντικών παραγωγών της ομάδας, ο Σπύρος Κουβαράς θα παραδώσει, το συνολικής διάρκειας 12 ωρών, σεμινάριο με τίτλο «Choreographic Performance Lab» που εστιάζει στην διερεύνηση της σχέσης του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες και την performance art.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η «θεατρική σκηνή» προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε χορευτής θα κληθεί αρχικά να συνθέσει την δική του μικροεγκατάσταση και στην συνέχεια μέσω της κίνησης και της ανάπτυξης της χορογραφικής του γλώσσσας θα δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική χορογραφία. Οι μικρής διάρκειας solo performances που θα δημιουργηθούν απο τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν τη δύναμη των συνειρμών και του κολλάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη. Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται σε σύγχρονους χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές και τελειόφοιτους επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχολών χορού, καθώς και σε εικαστικούς και performers με εμπειρία στην σκηνική κίνηση ή άλλες σωματικές πρακτικές (yoga, acrobatics, feldenkrais, gymnastics). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 60 € για το τριήμερο (early bird 50 €, για εγγραφές μέχρι της 6 Σεπτεμβρίου) και στους συμμετέχοντες θα δωθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στο: [email protected] (γράφοντας ονοματεπώνυμο, σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
Πληροφορίες για το σεμινάριο στα: 6939769081 και [email protected]

Για την εγκυρότητα της εγγραφής απαιτείται προκαταβολή 30 € μέχρι της 10/9
IBAN: GR7701402900290002340015561 (με την αιτιολογία CHOREOLAB)
ALPHA BANK: Δικαιούχος Σπύρος Κουβαράς

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α μέρος / Σώμα-Εικόνα-Κίνηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις σωματικές αρχές που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Οι συγκεκριμένες αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-performer στην σκηνή.
- μοχλοί κίνησης, απομονώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος- σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
- τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

Β μέρος / Choreographic Installations: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι χορευτές θα κληθούν να συνθέσουν στον χώρο με τα εικαστικά υλικά που θα τους έχουν δωθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση υποκειμένου-αντικειμένου, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών solo performances. Θα δωθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και τεχνητά) απο το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρ’ όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.