Οι Φάροι της Μεσογείου άναψαν για το Θέατρο Σκιών της Πάτρας και τον Καραγκιόζη της, μέσω ενός νεαρού Πατρινού Καραγκιοζοπαίκτη που μαζί με τον βοηθό του, διέδωσαν το πνεύμα του στα δωρικά μέρη της άλλοτε Μεγάλης Ελλάδος, σε μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες ελληνικές πόλεις της Νότιας Ιταλίας, στην λεγόμενη Ορμίαι. 

Μιλάμε ασφαλώς για τον Χρήστο Καλπουζάνη και τον Χρήστο Λαμπρόπουλο που πριν από μερικές μέρες έκαναν την εμφάνιση τους στην όμορφη πόλη Φόρμια, με βάση την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ "Φάροι της Μεσογείου" που είχε σαν στόχο του μέσα από την δράση του να ενώσει πολιτισμούς, παραδόσεις και κουλτούρες. 

Η Φόρμια ήταν ο πρώτος  σταθμός των δύο Πατρινών που εκπροσώπησαν σε αυτό το φεστιβάλ όχι μόνο την Πάτρα, αλλά όλη την Ελλάδα. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι αυτός της Σεβίλης της Ισπανίας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τον Χρήστο Καλπουζάνη να έχει ξεκινήσει τις επαφές του με το εξωτερικό, μέσα από την εμφάνιση που είχε κάνει τον προηγούμενο Απρίλιο στην Στουτγάρδη. O Πατρινός Χρήστος Καλπουζάνης στην Φόρμια της Ιταλίας

Στην Φόρμια ο Χρήστος Καλπουζάνης και ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είχαν την ευκαιρία να δουν ότι το ελληνικό στοιχείο υπάρχει ακόμα σε αυτή την πόλη της Ιταλίας που αποτέλεσε το θέρετρο πολλών αυτοκρατόρων της Ρώμης, αλλά και τον τόπο δολοφονίας του μεγάλου Ιταλού ρήτορα και πολιτικού Κικέρων. 

"Το κλίμα που μας επιφύλασσαν για να μας υποδεχθούν οι άνθρωποι της πόλης εκεί ήταν καταπληκτικό. Ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία για μας, μία μαγεία που μας έδωσε τη δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, αφού βλέπουμε ότι ο Καραγκιόζης ενώνει όχι μόνο λαούς, αλλά παραδόσεις και πολιτισμούς" τονίζει ο Χρήστος Καλπουζάνης. 

Η αγάπη που πήραν οι δύο Πατρινοί από την Φόρμια ήταν μεγάλη. Το σημαντικό είναι ότι έχουν και άλλες προτάσεις για νέες εμφανίσεις στο εξωτερικό που τις εξετάζουν και θα κανονίσουν το πρόγραμμα της περιοδείας τους όταν τις οριστικοποιήσουν.

Οι φάροι είπαμε ότι άναψαν.... O Καραγκιόζης της Πάτρας "ταξιδεύει" στην Ιταλία