Ένα σημαντικό έργο έχει ξεκινήσει στην παραλιακή της Ναυπάκτου από την δημοτική αρχή Ναυπακτίας. 

Πρόκειται για την ριζική αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου "Ξενία" το κτίριο του οποίου είναι εγκαταλειμμένο τα τελευταία χρόνια και έχει λεηλατηθεί. 

Το ξενοδοχείο αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή και σκοπός του έργου είναι η ολοκλήρωση του να επαναφέρει την χαμένη του αίγλη και να προσδώσει την αντίστοιχη τουριστική δυναμική στην παραλιακή της όμορφης και γραφικής πόλης. 

Το έργο ήδη έχει ξεκινήσει και τις τελευταίες εβδομάδες το Ξενία έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Οι εργασίες αφορούν την διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών του χώρων, αλλά και την αναβάθμιση - εκσυγχρονισμό του κτιρίου. 

Το κτίριο θα μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό πολυχώρο που θα συμβάλει δυναμική στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η μελέτη για το έργο που ήδη έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται από ΕΠΣΑ (έχει κοπεί ένα κονδύλι αξίας 970.000 ευρώ) προβλέπει τη δημιουργία μουσείου για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων, μικρό κέντρο φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών και προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς, αλλά και έξι σουίτες. 

Όλα τα παραπάνω προβλέπεται να γίνουν με όρους που δεν προσβάλλουν τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του. Γι’ αυτό η πρόταση δεσμεύεται στην διατήρηση της υπάρχουσας δόμησης και χρήσης αποκλείοντας προσθήκες που ενέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.


Τι προβλέπεται να δημιουργηθεί

Αναλυτικά τι προβλέπεται να δημιουργηθεί 

-Στο ισόγειο κτίριο της εισόδου παραμένουν οι ίδιες διαρρυθμίσεις και τροποποιούνται μερικώς οι χρήσεις. Η αίθουσα εκδηλώσεων γίνεται μουσείο εικονικής ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

-Στο ισόγειο πάνω από την πιλοτή του διώροφου κτιρίου καταργούνται τα δωμάτια για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου ενώ στον πρώτο όροφο συνενώνονται για να δημιουργηθούν επιπλωμένα διαμερίσματα. Έτσι προκύπτουν έξι δίχωρα και ένα μονόχωρο για ΑΜΚ κατηγορίας 3* δωμάτια, με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους.

-Στο ισόγειο κτίριο του εστιατορίου-bar οι αρχικές χρήσεις παραμένουν και με τις κατάλληλες διαρρυθμίσεις εξασφαλίζεται αίθουσα εκδηλώσεων ικανοποιητικού μεγέθους.

-Η μοναδική εξωτερική παρέμβαση είναι η δημιουργίας ράμπας που εξασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ στους παραπάνω χώρους.

Όλες οι άλλες εργασίες, αφορούν στο σύνολό τους το εσωτερικό των κτιρίων και δεν επιφέρουν αλλοιώσεις των όψεων. Οι παρεμβάσεις σε αυτές θα γίνουν μόνο για την αποκατάσταση φθορών, που επέφερε η απαξίωση και εγκατάλειψη του κτιρίου επί σειρά ετών.