Ένα μεγάλο βήμα απλοποίησης των διαδικασιών για προστασία της πρώτης κατοικίας, που είχαν μπλοκάρει σε μεγάλο ποσοστό στα πιστοποιητικά βαρών, γίνεται με απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, μόλις 2 από τους 16.562 χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, έχουν καταλήξει ως τώρα σε αποτέλεσμα, ενώ πάνω από 70.000 ενδιαφερόμενοι έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα της keyd.gov.gr αλλά χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν ακόμα στα περαιτέρω.