Το Βeach Volleyball θεωρείται και στ' αλήθεια είναι ο «βασιλιάς του καλοκαιριού» και το πρώτο άθλημα της άμμου που εντάχθηκε (το 1996 στην Ατλάντα) στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα Τουρνουά Ανδρών και Γυναικών στο πλαίσιο των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων θα αρχίσουν την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομάδων από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών Ελλάδος.

Στο ταμπλό των Ανδρών θα αγωνιστούν 18 ομάδες και σε εκείνο των Γυναικών 12 ομάδες από 9 χώρες. Οι αγώνες και στα δύο ταμπλό θα αρχίσουν το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν με τους τελικούς υπό το φως των προβολέων το βράδυ της Παρασκευής. 

Στις Γυναίκες η Ελλάδα συμμετέχει με τα δίδυμα Βασιλική ΑΡΒΑΝΙΤΗ/ Παναγιώτα ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ και Κωνσταντίνα ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ/ Δήμητρα ΜΑΝΑΒΗ. Η 34χρονη ΑΡΒΑΝΙΤΗ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και κατέχει το ρεκόρ τίτλων (10 συνολικά) στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Μάλιστα κατέκτησε τον δέκατο τίτλο της πριν από ένα μήνα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με συμπαίκτρια την ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ η οποία εφέτος στέδθηκε πρωταθλήτρια για τέτυαρτη φορά, δεύτερη μαζί με την ΑΡΒΑΝΙΤΗ. 

Η Κωνσταντίνα ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ και η Δήμητρα ΜΑΝΑΒΗ που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη ήταν δευτεραθλήτριες Ελλάδας το 2019 και πρωταθλήτριες του 2018, ενώ η Τσοπούλου έχει και κατακτήσει έναν τίτλο μαζί με την ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ.

Μάχη για τα μετάλλια αναμένεται να δώσουν η ομάδες από τη Γαλλία. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από την Lezana PLACETTE και την Alexia RICHARD, οι οποίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στις αρχές Αυγούστου στη Μόσχα κατέλαβαν την 9η θέση όπως και η ΑΡΒΑΝΙΤΗ με την ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ.

Δυναμική παρουσία θα έχει και η Κύπρος που θα αγωνιστεί με δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από την Μαριότα ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ που μάλιστα κατάγεται από την Πάτρα και την Μανωλίνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, οι οποίες έχουν στο παλμαρέ τους πολλές επιτυχίες από τουρνουά Masters του Πανελληνίου σιρκουί. 

Τη δεύτερη ομάδα από την Κύπρο απαρτίζουν η Ζωή ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και η Ερικα ΖΕΜΠΥΛΑ. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και οι η Σλοβενία με την Katarina FABJAN και την Klara KREGAR, ενώ από την Σερβία έρχονται οι αδελφές Tamara MILJEVIC και Marija MILJEVIC.

Η «Σταχτοπούτα» και η μικρότερη σε ηλικία του ταμπλό είναι η Beatriz SILVA PINHEIRO από την Πορτογαλία που έχει γεννηθεί 5 Μαΐου 2000. Θα έχει συμπαίκτρια την Vanessa Sofia DA COSTA PAQUETE. Συμμετέχουν επίσης ακόμα ομάδες από την Αλβανία, το Μαρόκο, την Κροατία και το Κόσοβο. 

Στο ταμπλό των ανδρών αρχικά δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες με συνολικά 18 ομάδες. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δυο ομάδες: τη μία συγκροτούν οι πρωταθλητές του 2019, Δημήτρης ΝΙΟΠΑΣ και Θεόδωρος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και την άλλη οι δευτεραθλητές Ραφαήλ-Κωνσταντίνος ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ και Γεώργιος ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ. 

Από το Κόσοβο θα έρθει ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής του ταμπλό Faton MUSTAFA, γεννημένος στις 19 Μαΐου 1978, με συμπαίκτη τον Armend BERISHA. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι Javier HUERTA PASTOR, Oscar JIMENEZ GUTIERREZ από την Ισπανία, ενώ από τη Λιβύη έρχονται οι Fuad ELMAARUG, Mohamed IKHBAYRI.

Παρούσες θα είναι και οι δύο κορυφαίες ομάδες της Κύπρου, οι οποίες εντός του 2019 έχουν φέρει πολύ καλά αποτελέσματα σε διεθνή τουρνουά. Πρόκειται για τους Αντώνη ΛΙΟΤΑΤΗ/ Γιώργο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και Δημήτρη ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ/ Σωτήρη ΣΙΑΠΑΝΗ. 

Η Γαλλία θα αγωνιστεί με δύο ομάδες, ενώ συμμετέχουν επίσης η Σερβία, η Αλβανία, η Ανδόρρα, το Μαρόκο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Μονακό, η Πορτογαλία και η Τυνησία.