Το όνομα του είναι Jason Foux, ελληνιστί Ιάσονας Φούκας και αυτό που κάνει είναι αυτό που αγαπάει. Μουσική. 

Η μουσική για τον νεαρό Πατρινό που ταυτόχρονα σπουδάζει Γεωλογία και του αρέσει να ψάχνεται, να πειραματίζεται με νέους ήχους και κατευθύνσεις, είναι τα πάντα. "Αρχικά, είναι ο πιο αληθινός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας μου με τους υπόλοιπους, όταν οι λέξεις και οι πράξεις δεν δείχνουν αρκετές.

Είναι πηγή ζωής, η δύναμη να συνεχίσω, είναι παρέα, εικόνες, πρόσωπα, αναμνήσεις, ταξίδι, ελευθερία και πολλά άλλα. Η μουσική με συγκινεί, με ευαισθητοποιεί και με κάνει να νιώθω πραγματικά άνθρωπος, ίσως και κάτι παραπάνω" τονίζει στο patrasevents.gr. 

Και ο λόγος του για αυτή τη λατρεία του είναι ποτάμι. "Αυτό που όμως με ενθουσιάζει πιο πολύ είναι η ταυτόχρονα γοητευτική μυστηριότητα, μιας και κατά την άποψή μου είναι ότι πιο κοντά έχουμε σε αυτό που ονομάζουμε τελειότητα καθώς και το χάος που σου δημιουργεί η απεριόριστη ελευθερία που σου παρέχει. Είναι δηλαδή μία παγκόσμια γλώσσα που όλοι κατανοούν και κανείς". 


Οι σπουδές του, η κιθάρα και το τσέλο

Ένας νεαρός που έχει μία τέτοια σχέση με τη μουσική δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί μαζί της, αλλά και να την σπουδάσει.

"Οι σπουδές μου στη μουσική ξεκίνησαν όταν ήμουν 14 χρονών, μετά την επίσκεψή μου σε σπίτι φίλων. Εκεί ανακάλυψα το πώς είναι να παράγεις ο ίδιος τη μουσική σου και αγάπησα την κιθάρα.

Έτσι, ξεκίνησα κλασική κιθάρα και θεωρητικές σπουδές σε ωδείο και εξελίχθηκα αρκετά γρήγορα. Αυτό μέχρι τα 18 μου, όπου ένιωσα την ανάγκη για κάτι καινούριο και ξεκίνησα μαθήματα τσέλο.

Έκτοτε, αυτά τα 4 χρόνια κάνω μαθήματα τσέλο, τελείωσα το 3ο υποχρεωτικό αρμονίας με σκοπό να μπω ειδικό και να δώσω για πτυχίο, κάνω μαθήματα ορθοφωνίας και συμμετέχω στη μεικτή χορωδία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών". 

Για τη συνέχεια των σπουδών του έχει διάφορα πράγματα στο μυαλό του και θα δείξει το που θα καταλήξει. Ο τομέας που ασχολείται περισσότερο πάνω πάντα στην μουσική είναι κυρίως τα φωνητικά και η σύνθεση.

"Εκεί έχω επικεντρωθεί, ενώ λόγω έφεσης στην οργανογνωσία λατρεύω να παίζω και να συνοδεύω σχήματα φίλων ή ορχηστρικά σχήματα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία. Η παραγωγή είναι στα επόμενα μου πλάνα και ελπίζω τα φιλαράκια μου ο aprovoli και η piel fluida να βοηθήσουν σε αυτό" τονίζει. 


Η φωνή, ένα όργανο που θέλει αγάπη

Η φωνή για τον Ιάσονα είναι ένα όργανο, ένα φυσικό όργανο που πάντα και παντού το κουβαλάς πάνω σου, με απίστευτη δύναμη και τρελές δυνατότητες.

"Αυτό που συναρπάζει όμως είναι η μοναδικότητά της. Είναι επιστημονικώς αδύνατο να υπάρξουν στον πλανήτη δυο εντελώς πανομοιότητες φωνές και αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον. Όταν μιλάμε λοιπόν, για μαθήματα φωνητικής δε μιλάμε για μεταμόρφωση μίας φωνής, αλλά για ανάδειξή της.

Εκεί στοχεύω και εγώ όσο μπορώ με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω μέχρι σήμερα, στο να βοηθήσω φίλους όπως ανέφερες τώρα στο Jasmine με τον Gingerbread bae ή μεθαύριο άλλους, ως vocal coach, ποτέ δεν ξέρεις. Σίγουρα, όπως και με κάθε όργανο, χρειάζεται εξάσκηση, μελωδικές, διαφραγματικές ασκήσεις, χρόνο και πολλή αγάπη". 

Όσο για το τσέλο είναι ένα όργανο πρόκληση για τον ίδιο. "Χρειάζεται δοξάρι ως προέκταση του χεριού σου, ένα πολύ καλό αυτί για κούρδισμα, λόγω απουσίας τάστων και πολλή εξάσκηση.

Αυτά που με έχουν μαγέψει σε αυτό το όργανο είναι η φυσικότητά του, η χροιά του που σε ταξιδεύει και η έκταση του, που είναι πολύ κοντά σε αυτή της ανθρώπινης φωνής.

Κάθε όργανο, επίσης, να ξέρεις, έχει και τη δική του προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση. Εκεί τα βρίσκουμε, γιατί σε αντίθεση με το βιολί που θέλει να φανεί και να κάνει τη φιγούρα του, το τσέλο είναι εκεί για να συνοδεύσει, να γεμίσει τον ήχο και να συμπληρώσει την αρμονία". 

Τα είδη της μουσικής που ακούει είναι πολλά και διάφορα. "Λατρεύω τη μουσική και είμαι ανοιχτός και δεκτικός σε όλα τα είδη, τόσο στο να τα ακούσω όσο και στο να τα ερμηνεύσω. Άρα, από ακούσματα έχω τα πάντα.

Η μουσική που σίγουρα θα μπορούσα να πω ότι προτιμώ να ακούω και να παίζω είναι αυτή που με συγκινεί, με ηρεμεί και που μου δημιουργεί εικόνες και σκέψεις. Είδη όπως κλασική, indie, folk, jazz, ethnic, rock, pop και πολλά άλλα". 


Υπάρχει ταλέντο, υπάρχει και... χάος

Όσο για το πώς βλέπει τα μουσικά πράγματα στην Πάτρα και αν πίσω από την κουλτούρα αυτής της πόλης με τα γκρουπ και τους νέους μουσικούς υπάρχει ταλέντο, είναι ξεκάθαρος. "Ταλέντο υπάρχει εννοείται και είναι άφθονο.

Όσο περισσότερο μπαίνω στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης τόσο πιο πολύ ταλαντούχο κόσμο γνωρίζω με όρεξη για δημιουργία και ανάγκη να αφήσουν το στίγμα τους. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι λείπει πειθαρχία και συνέπεια, χαρακτηριστικά απαραίτητα για τη μουσική όπως υπάρχει έντονα και η αίσθηση του χάους. 

Πολλά άτομα είναι μπερδεμένα, χαωμένα που ψάχνουν αυτό το κάτι που θα τους εμπνεύσει, που φοβούνται να εκτεθούν, που προσπαθούν να είναι άλλοι και όχι ο εαυτός τους και σκέφτονται πάρα πολύ, χάνοντας την ουσία".

Ο ίδιος δίνει και τη συμβουλή του μέσα από την δική του εμπειρία. "Σε αυτά τα παιδιά να πω απλά να είστε ο εαυτός σας, αυθόρμητοι, να λέτε ό,τι θέλετε χωρίς να κολλάτε, ψαχτείτε, μελετήστε και μην «τζαμάρετε» μόνο, παθιαστείτε και κυνηγήστε αυτό που κάνετε και τότε θα έρθουν όλα από μόνα τους". 

Στόχος του για το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργικότητα όπως τονίζει: "Έχω αρχίσει ήδη να δουλεύω το επόμενο μου κομμάτι, μετά το Self Blind με τον aprovoli, με τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε επίσης ένα νέο track από το μηδέν, όπως θα κάνουμε σίγουρα και με την piel fluida.

Έρχονται lives με πρώτο και κύριο στο Steam στο Γκάζι, όπου θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου Landing του aprovoli, στον οποίο συμμετέχω εγώ, φίλοι όπως η piel fluida και οι Naeva, ενώ θα υπάρξουν και άλλες πολλές εκπλήξεις". Jason Foux & aprovoli - Self Blind