Ένα από τα αγαπημένα ζητήματα της θεματολογίας με τον πατέρα μου: Ποίος εκ των δύο ήταν ο χειρότερος;

Αυτό το θυμήθηκα σήμερα με αφορμή τα 80 έτη της υπογραφής του συμφώνου μη… επιθέσεως μεταξύ των δύο αθλιοτέρων ολοκληρωτικών καθεστώτων της ανθρωπότητας. Θυμόμαστε βέβαια το Στάλινγκραντ και τη συντριβή του ναζισμού αλλά πριν από αυτό υπήρχε ένας έρωτας μεγάλος μεταξύ των δύο παρανοϊκών, στυγνών δικτατόρων.

Αλλά επανέρχομαι: Ποίος ήτο ο χειρότερος; Λοιπόν! Θα σας μεταφέρω την άποψη, η οποία είναι του πατέρα μου, διότι αυτός μου την ανέλυσε και την υιοθέτησα αξιολογώντας την.

Παρ΄ όλη την αυθόρμητη απάντηση πως χειρότερος μεταξύ των δύο τεράτων ήταν ο Χίτλερ καταλήξαμε πως δεν ισχύει. Και τούτο, διότι παρά την αδιανόητη σύλληψη του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας τόσων λαών και την τρομακτική απέχθεια την οποία προκαλούν, ο Χίτλερ εξόντωσε μη Γερμανούς (εκτός των γνωστών εξαιρέσεων των αντιφρονούντων και ειδικών μειονοτήτων).

Εννοείται πως αυτό δεν καθιστά τα εγκλήματα λιγότερο απάνθρωπα και επαίσχυντα, αλλά ο Στάλιν καταφέρθηκε εναντίον του λαού του, τον οποίον υποτίθεται επρόκειτο να υπηρετήσει. Και πέραν των εκατομμυρίων θυμάτων αμιγώς του καθεστώτος του πρέπει να προστεθούν και οι ηθελημένοι λιμοί, τους οποίους προκάλεσε για την εξόντωση των πολιτών του. Και επιπλέον μπορεί να μην είχαμε ακριβώς Άουσβιτς και Νταχάου, αλλά και ο Στάλιν ήταν επίσης ένας στυγνός διώκτης των Εβραίων.

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ισχυριστούμε πως ο Χίτλερ ήταν μία περίπτωση ακραίας ψυχιατρικής ανωμαλίας ενώ ο Στάλιν είχε πλήρη επίγνωση των πράξεων του. Συνεπώς η ετυμηγορία μας ήταν πως ο Στάλιν ξεπέρασε τον Χίτλερ σε ολοκληρωτική δεινότητα για τον προηγούμενο λόγο.

Σημείωση: Εάν τυχόν υπάρχουν μεταξύ των αναγνωστών μου “φίλοι” ή “νοσταλγοί” ενός εκ των δύο ή και των δύο (!) αυτο-διαγραφή επί τόπου. Εάν υπάρξουν σχόλια υπέρ τους διαγραφή και μπλοκ από εμένα. Και τυχεροί θα πρέπει να αισθάνεστε, διότι ο Χίτλερ θα σας έστελνε στα κρεματόρια ενώ ο Στάλιν θα σας τουφέκιζε.