Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβαση του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής την πλήρη άρση των capital controls.

Στη Βουλή συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός προγράμματος, κάνει παρέμβαση από το βήμα της Βουλής για να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls.

«Σήμερα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνω άλλη μια δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά την πλήρη άρση των capital controls. Συνεπώς 50 ολόκληρους μήνες μετά την εφαρμογή τους καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενέκριναν οι θεσμοί την πλήρη άρση

Nωρίτερα το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (ΣΣΕ). Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να πηγαίνει στη Βουλή με τη σχετική τροπολογία που αίρει πλήρως τα capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο.

Τι αλλάζει με την άρση των capital controls

Η πλήρης άρση των capital controls έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που εμποδίζεται αυτή τη στιγμή από την ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών. Επιπλέον όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας αλλά θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.