Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική τάξη γιόρτασε τα Εννιάμερα της Παναγίας το χωριό των 230 κατοίκων η Μαραθούσα Χαλκιδικής. "Βρεθήκαμε από την Πάτρα ως αδειούχοι στην Χαλκιδική και επισκεφθήκαμε την Μαραθούσα.

Η Μαραθούσα είναι ένα μικρό χωριό με πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου με φωτισμένες όλες τις γωνιές του. Με έναν Ναό και δύο παρεκκλήσια με μεγάλο προαύλιο. Ήταν μέρες πανηγυριού και υπήρχε μεγάλο δημοτικό συνεργείο καθαρισμού στους δρόμους και κορεσμός εργασιών στην Εκκλησία για τα Εννιάμερα.

Tο βράδυ τελέστηκε ο Εσπερινός για το πανηγύρι, με την συμμετοχή επτά ιερέων, ενός ηλικιωμένου ιερέως στα ανδρικά στασίδια και ενός αγωνιστή εφημέριου του παπά Δημήτρη Κατσιρμά, ο οποίος φρόντιζε και την τελευταία λεπτομέρεια της Εκκλησίας, η οποία ήταν στολισμένη με καθιερωμένα κεντήματα, μπλέ βελούδα, πλήθος λευκών λουλουδιών, που όλα θύμιζαν ανθόκηπο.

Τόση ομορφιά, σε ένα κλίμα ησυχίας των εκκλησιαζόμενων, ψαλτών που δεν ήθελαν επίδειξη. Λίγο πριν το τέλος του Εσπερινού, έγινε η ευλογία της Αρτοκλασίας, μίλησε ο εκπρόσωπος του Δεσπότη, έγινε λιτανεία από τον Ναό στην πλατεία και πίσω στην Εκκλησία.

Όλα με φόβο Θεού, με την παρουσία χριστιανών από τα γύρω χωριά, και πολλών προσκυνητών, που βρέθηκαν στην περιοχή.

Με το τέλος του Εσπερινού όλοι αναζητούσαν υπαίθρια, τραπέζι στα δύο μαγαζιά της Μαραθούσας Χαλκιδικής για το γλέντι της βραδιάς.
Την ημέρα της γιορτής έγινε θεία λειτουργία, και μίλησε ο πατήρ Χρυσόστομος Μαιδώνης, κληρικός με ήθος και προσφορά και στο εξωτερικό.

Μόλις τελείωσε η λειτουργία ο ιερέας του χωριού ο παπά Δημήτρης, κέρασε όλο το εκκλησίασμα στο καφενείο του χωριού. Οι εικόνες θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας και φιλοξενίας που βιώσαμε αυτές τις μέρες ήταν κάτι που θα συζητάμε για καιρό και άρα μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνει κανείς ότι αξίζει να ξαναβρεθούμε στο Πανηγύρι της Μαραθούσας Χαλκιδικής" αναφέρει ο Σπύρος Σταύρακας.