Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους κύκλους των αλληλέγγυων και των ανθρώπων που βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών, μετά την ενημέρωση που υπάρχει για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΑΜΚΑ στους κατοίκους τρίτων χωρών, δηλαδή, στους ανθρώπους αυτούς που προέρχονται από άλλες χώρες και μένουν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του πολίτη. 

Τέτοιοι μετανάστες είναι όμως δεκάδες, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για την ΚΥΑ που είχε προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας το καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ για πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, για πολίτες τρίτων χωρών, για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και για τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Για ειδικότερα θέματα που αφορούν στους δικαιούχους και αιτούντες διεθνή προστασία η ΚΥΑ παραπέμπει σε σχετική εγκύκλιο του 2018, η οποία διευκρινίζει ειδικότερα θέματα για την απόδοση ΑΜΚΑ (όπως π.χ. τι ισχύει σε περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α.).

Πλέον με απόφασή του ο κ. Βρούτσης ανακαλεί την εν λόγω ΚΥΑ διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει νεότερο έγγραφο με αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ. Ωστόσο, μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη πάνω στο ζήτημα, με τους μετανάστες που πηγαίνουν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη για να βγάλουν ΑΜΚΑ, να παίρνουν την εξής απάντηση από τους υπαλλήλους: "Η σχετική πλατφόρμα δεν λειτουργεί".

Σύμφωνα με το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Νίκο Παπαγεωργίου, πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη για την οποία καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το τι θα γίνει, με άπαντες να περιμένουν τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου. "Οι μετανάστες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία εξέταση αίματος χωρίς ΑΜΚΑ" τονίζει. 

Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει και τις ανάλογες συνέπειες για τη δημόσια υγεία όταν μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, έχουν ταλαιπωρηθεί για να φτάσουν στην Ελλάδα και όταν φτάνουν ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εξάλλου, πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά ή σε άλλες περιπτώσεις μιλάμε για οικογένειες που έχουν ανάγκη από ιατρικές εξετάσεις. 

Με όρους καταστολής το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Η Κίνηση που όλα αυτά τα χρόνια όπου η Πάτρα είναι ένας σταθμός του φαινομένου της προσφυγικής ροής, με εκατοντάδες μετανάστες να έχουν περάσει από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της πόλης και από το νέο λιμάνι της με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και από εκεί στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, παρακολουθεί το θέμα από κοντά. 

"Για μας είναι και αυτό μία ακόμα επιβεβαίωση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο προσφυγικό ζήτημα.

Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα το προσφυγικό αντιμετωπίζεται ως μία μορφή απειλής και με αυτόν τον τρόπο βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τα σύγχρονα κράτη. 

Το γεγονός αυτό φαίνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με λίγα λόγια, σε ένα υπουργείο καταστολής που αφορά κυρίως την αστυνομία.

Με όρους καταστολής όμως δεν αντιμετωπίζονται οι κατατρεγμένοι άνθρωποι και όσο ακολουθείται αυτή η στάση τόσο θα διαιωνίζεται το φαινόμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στα κυκλώματα διακίνησης να θησαυρίζουν".