Η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού για την σωστή εκτέλεση της θεραπευτικής αγωγής είναι καίριας σημασίας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που παραβαίνουμε τις εντολές του γιατρού και κάνουμε του κεφαλιού μας. Μάλιστα, μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη θέλει τους άνδρες να είναι πιο απείθαρχοι ασθενείς, συγκριτικά με τις γυναίκες. Είναι, όμως, όντως έτσι;

Μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αντικρούει αυτή την άποψη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με διαβήτη είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να μην παίρνουν τα φάρμακά τους όπως αυτά έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη National Health Interview Survey για να εξετάσουν το ποσοστό των ενηλίκων άνω των 18 ετών που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη και έχουν αναφέρει κάποιες επιλεγμένες μεθόδους για τη μείωση του κόστους της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν, σύμφωνα με το ygeiamou.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πιθανότητες οι διαβητικές γυναίκες να μην παίρνουν τη συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή ήταν υψηλότερες από αυτές των ανδρών σε ποσοστό 14,9% για τις γυναίκες έναντι 11,6% για τους άνδρες. Οι νεότεροι ενήλικες (κάτω των 65 ετών) με διαγνωσμένο διαβήτη ήταν, επίσης, πιο πιθανό να μην παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους (17,9% έναντι 7,2%) και να αναζητούν αγωγή χαμηλότερου κόστους (26,3% έναντι 21,9%).

Το υψηλότερο ποσοστό των ενηλίκων μεταξύ 18-64 ετών που δεν λάμβαναν τα φάρμακά τους σωστά ή που αναζητούσαν φθηνότερα φάρμακα παρατηρήθηκε σε εκείνους που ήταν ανασφάλιστοι. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό των ενηλίκων άνω των 65 ετών με διαγνωσμένο διαβήτη που ζήτησαν από το γιατρό τους μια πιο οικονομική φαρμακευτική αγωγή παρατηρήθηκε σε όσους είχαν ασφαλιστικό πρόγραμμα με πολύ περιορισμένες καλύψεις.

«Το βάρος που επιφέρει το υψηλό κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για τον κάθε ασθενή παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία και κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη», σημειώνουν σε σχόλιό τους οι συγγραφείς.