Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντολόγων και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ο αμφιλεγόμενος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας Akademik Lomonosov, ο αποκαλούμενος και «πλωτό Τσερνομπίλ» απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Μουρμάνσκ στον αρκτικό κύκλο για ένα ταξίδι 3.000 μιλίων.

Προορισμός του μήκους 44 μέτρων και πλάτους 30 Αkademik Lomonosov, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου μ.Χ. αι. Μιχαήλ Λομονόσοφ, είναι μια απόμερη περιοχή της βορειοανατολικής Σιβηρίας. Η Rosatom, η κρατική εταιρία υπεύθυνη για τα πυρηνικά πρότζεκτ της Ρωσίας υποστηρίζει ότι ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός στον κόσμο θα παρέχει ενέργεια σε απομονωμένες κοινότητες χωρίς να χρειάζεται να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εδάφη που είναι όλο το χρόνο παγωμένα. Η Rosatom σχεδιάζει μάλιστα να πουλήσει την τεχνολογία αυτή και σε άλλα κράτη που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να χτίσουν πυρηνικά εργοστάσια.

Το ταξίδι του Akademik Lomonosov στον Αρκτικό Ωκεανό είχε την τιμητική του στα ρωσικά δίκτυα


Первенец российского энергетического флота "Академик Ломоносов" взял курс на Чукотку - Россия 24

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, έχουν βαφτίσει το πλοίο «Τσερνομπίλ στον Πάγο» και «Πυρηνικό Τιτανικό» προειδοποιώντας -στον απόηχο και της πρόσφατης φονικής έκρηξης σε βάση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ στη βόρεια Ρωσία – ότι μπορούν να συμβούν δυστυχήματα είτε λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, είτε από τυχόν σύγκρουση του Αkademik Lomonosov με κάποιο άλλο πλοίο και να μολυνθεί με ραδιενέργεια ο αρκτικός ωκεανός. Ο Ρασίντ Αλίμοφ του ρωσικού τμήματος της Greenpeace επεσήμανε στο Γαλλικό πλοίο ότι οι εγγενείς κίνδυνοι, που συνδέονται με οποιονδήποτε πυρηνικό αντιδραστήρα, πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση του Akademik Lomonosov επειδή πρόκειται για πλωτό πυρηνικό σταθμό και δεδομένου ότι θα ρυμουλκηθεί από άλλα σκάφη στη θέση του, σε περίπτωση θαλασσοταραχής κινδυνεύει να πέσει πάνω σε κάποιο από τα πλοία αυτά.

Το ταξίδι του πλωτού πυρηνικού σταθμού των 21.000 τόνων αναμένεται να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα των πάγων που θα συναντήσει εν πλω προς το Πεβέκ, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην περιοχή Τσουκότκα της βορειοανατολικής Ρωσίας. Το Akademik Lomonosov θα αντικαταστήσει ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που έχει ήδη κλείσει και θα τροφοδοτεί κυρίως εξέδρες άντλησης πετρελαίου στην περιοχή καθώς η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αρκτική περιοχή.