Κλειστά μέχρι και την τελευταία στιγμή κρατά τα χαρτιά του ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, σε ότι αφορά τα στελέχη που πρόκειται να ανακοινώσει για τη σύνθεση της νέας δημοτικής αρχής ή καλύτερα της δημοτικής αρχής που θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο της Λαϊκής Συσπείρωσης τα επόμενα χρόνια, μένοντας, μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η παράταξη τον περασμένο Μάη, στα ηνία του δήμου της Πάτρας. 

Το σίγουρο είναι ότι ο δήμαρχος της Πάτρας σκοπεύει να αυξήσει τις αντιδημαρχίες και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε κάποιες συνεργασίες με μέλη άλλων συνδυασμών σε συγκεκριμένα πόστα και αρμοδιότητες.

Από τα μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής ο μοναδικός σίγουρος για να παραμείνει στην θέση του θεωρείται ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς ο οποίος έχει να διεκπεραιώσει μπροστά του μία σειρά από μελέτες και προγράμματα που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, με κυριότερο την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. 

Ωστόσο, η μη εκλογή του Παύλου Στάμου και η ύπαρξη ενός μόνο προσώπου στη νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής που να προέρχεται από τον χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων ενδέχεται να οδηγήσουν τον Κώστα Πελετίδη, σε συνεργασία με τον Χρήστο Πατούχα. 

Το σενάριο που θέλει τον Χρήστο Κορδά να αναλαμβάνει ένα υπεραντιδημαρχείο Έργων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού (την αρμοδιότητα που είχε ο κ. Στάμος), μάλλον δεν προχωρά. Ο επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας" είναι πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, είναι αρκετά κοντά στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής και από αρκετούς κύκλους είναι ίσως το ιδανικό πρόσωπο για να διαδεχθεί τον κ. Στάμο στο έργο του. 

Στο πνεύμα των συνεργασιών

Στο πνεύμα των συνεργασιών υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να προχωρήσουν και να φτάσουν σε μία χρυσή τομή οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού με τον Πέτρο Ψωμά για να αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού, στην θέση του Νίκου Χρυσοβιτσάνου που επίσης δεν έχει εκλεγεί. 

Ο επικεφαλής του "Σπιράλ" έχει μία μεγάλη εμπειρία από το Καρναβάλι, η ομάδα του διαφημίζει το brand του Πατρινού Καρναβαλιού σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων και θεωρείται ως το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή τη θέση. Υπάρχουν όμως άλλα εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία των δύο παρατάξεων. 

Άλλωστε, για το πόστο του Καρναβαλικού Οργανισμού ακούγεται έντονα και το όνομα της Βίβιαν Σαμούρη, ένα πρόσωπο που παίζει να αναλάβει το Δημοτικό Βρεφοκομείο ή τους Παιδικούς Σταθμούς, σε μία νέα ενδεχόμενη αντιδημαρχία, έχοντας θητεύσει στο παρελθόν στον τομέα αυτόν.

Στις νέες αντιδημαρχίες που έχουν ακουστεί ότι θα δημιουργηθούν "παίζει" μια ξεχωριστή αντιδημαρχία Νεολαίας και Άθλησης, σε έναν τομέα που η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερο βάρος ή ακόμα μία αντιδημαρχία τουρισμού, όπως έχει προταθεί από διάφορους φορείς και κλάδους, με τον Πελετίδη έτσι να δίνει απαντήσεις στις κριτικές που έχει δεχθεί κατά καιρούς η δημοτική αρχή.

Πάντως, είναι αρκετά πιθανό ο δήμαρχος να χρησιμοποιήσει και τις 9 αντιδημαρχίες που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος. 

Η φθορά φέρνει φρεσκάρισμα

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα στελέχη που έχουν να κάνουν με αρμοδιότητες στις οποίες η δημοτική αρχή είχε δείξει κατά γενική ομολογία ένα επιτυχημένο έργο, θα παραμείνουν με βάση τη λογική στις θέσεις τους, αν και θα υπάρξει σίγουρα ένα φρεσκάρισμα, με τον Κώστα Πελετίδη να βάζει στα υπόψη του τον παράγοντα της ψυχολογικής φθοράς. 

Γυναίκες όπως η Αναστασία Τογιοπούλου (μάλλον θα αντικαταστήσει την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) ή η Ηρώ Κουρή (υπεύθυνη των παιδικών κατασκηνώσεων), αναμένεται να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. 

Εξάλλου, είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν πρόσωπα της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχουν δείξει ότι μπορούν να προσφέρουν σε συγκεκριμένους τομείς, ανεξάρτητα αν εξελέγησαν ή όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Οι όποιες ανακοινώσεις, ωστόσο, θα γίνουν επίσημα από την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση το καρπούζι και το μαχαίρι το έχει ο Κώστας Πελετίδης που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, έχοντας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.