Όλα είναι έτοιμα σχεδόν από καλλιτεχνικής πλευράς για την τελετή έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων που θα δούμε την Κυριακή στις 25 Αυγούστου στην Πάτρα, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της διοργάνωσης, στην "Άρτεμις". 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:30 το βράδυ και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων, δίπλα από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό είναι κάτι που φάνηκε από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια στην αγορά, με τους Πατρινούς να σπεύδουν να τα προμηθευτούν. 

Το θέαμα που θα δουν όσοι βρεθούν στην τελετή έναρξης των αγώνων, αλλά και όσοι το παρακολουθήσουν με την μορφή live steaming από την σελίδα της διοργάνωσης ή από τη συχνότητα της ΕΡΤ θα είναι εντυπωσιακό.

Την καλλιτεχνική σύλληψη και την ευθύνη για την υλοποίηση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Πάρης Λαλιώτης, η "ψυχή" του καρναβαλικού γκρουπ 86, μιας καρναβαλικής ομάδας που κατά πολλούς έδωσε μία άλλη αισθητική στις καρναβαλικές παρελάσεις της Πάτρας, ενώ ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των κουστουμιών και των σκηνικών. 

Τη σκηνοθεσία έχει η Έλενα Μπονέλη, τον σχεδιασμό και την οργάνωση της παραγωγής ο Σπύρος Στασινόπουλος με τον Ευθύμη Κάττη, το μουσικό σύνολο η Μαρίνα Σάττι, τη χορογραφία ο Άγγλος Garry Mardon, ενώ εκτός των χορογραφικών και των υπολοίπων στοιχείων που θα δούμε, ένα ξεχωριστό θέαμα θα προσφέρουν και τα πυροτεχνήματα που θα δώσουν ένα άλλο χρώμα στον ουρανό της Πάτρας. 

Η ιδέα της εκδήλωσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα βασίζεται στο πολυπολιτισμικό στοιχείο της διοργάνωσης, της συνάντησης δηλαδή 26 χωρών από τρεις ηπείρους στην αχαϊκή πρωτεύουσα και θα έχει κάποια χαρακτηριστικά δείγματα από την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών της Μεσογείου, μέσα από τον χορό, το τραγούδι και τη μουσική. 

Η προσπάθεια των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την τελετή έναρξης θα είναι να αναδείξουν έτσι τον οικουμενικό χαρακτήρα αυτής της μεγάλης αθλητικής γιορτής, να φέρουν με λίγα λόγια μπροστά στα μάτια μας το ύφος αυτής της διοργάνωσης και να του δώσουν εικόνα, ήχο και σχήμα.

Βασικά στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η άμμος και το νερό που ταυτίζονται με τα παράκτια αθλήματα, ενώ στην παράσταση θα συμμετέχουν πολλών ειδών καλλιτέχνες, από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές έως και ακροβάτες. 

Η Πάτρα και το αποκορύφωμα της γιορτής

Η τελετή έναρξης θα έχει άρωμα Πάτρας καθώς η πλειοψηφία των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος σε αυτή την καλλιτεχνική - πολιτιστική εκδήλωση είναι από την αχαϊκή πρωτεύουσα, σε μια δουλειά που στηρίζεται στο ντόπιο έμψυχο δυναμικό αυτής της πόλης.

Άλλωστε, το αποκορύφωμα της τελετής έναρξης θα αφορά την Πάτρα, ως διοργανώτρια πόλη και βασικού σταθμού αυτού του ταξιδιού στη Μεσόγειο. Οι πρόβες για το αποτέλεσμα που θα δούμε την Κυριακή έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Πάτρα.

Στη σκηνή της τελετής έναρξης θα βρεθούν πάνω από 40 χορευτές που αυτές τις ώρες, στην κορύφωση των προετοιμασιών, συγχρονίζουν τις κινήσεις τους για την κοινή τους εμφάνιση. 

Την τελετή έναρξης θα παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, το προεδρείο και τα μέλη της ΔΕΜΑ, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν είναι αρκετά πιθανό το παρών να δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.