Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι -ανάμεσά τους και δύο παιδιά – έχασαν τις ζωές τους από κεραυνούς στην οροσειρά Τάτρα που απλώνεται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Πολωνίας με τη βόρεια Σλοβακία.

Άλλα εκατό άτομα τραυματίστηκαν, ορισμένα σοβαρά με βαριά εγκαύματα ή τραύματα στο κεφάλι, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι. Αυτόπτης μάρτυς δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι η καταιγίδα με τους κεραυνούς χτύπησε ξαφνικά και τίποτε δεν την προμήνυε καθώς ο ουρανός ήταν καθαρός το πρωί. «Κανείς δεν περίμενε να ξεσπάσει μια τέτοια ξαφνική καταιγίδα. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να την προβλέψεις», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Οι κεραυνοί χτύπησαν μια ομάδα τουριστών στο Γκιεβόντ, ένα όρος ύψους 1.894 μέτρων. Οι ορειβάτες που επισκέπτονται το συγκεκριμένο βουνό συχνά ανεβαίνουν μέχρι την κορφή του, όπου βρίσκεται ένας παλιός σιδερένιος σταυρός από το 1901. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ένας από τους κεραυνούς χτύπησε τον σταυρό που λειτούργησε σαν καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μια μεταλλική αλυσίδα. Διασώστες πιστεύουν ότι πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στο σημείο όταν χτύπησε ο κεραυνός τον μεταλλικό σταυρό. Ο δήμαρχος του Ζακοπάνε, μια κωμόπολη στις πλαγιές της οροσειράς στην Πολωνία, κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή.