Μπορεί η υποδοχή που επεφύλαξε στον Μπόρις Τζόνσον στο μέγαρο των Ηλυσίων να ήταν φιλική, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για μια νέα συμφωνία κι ότι είναι δικό του θέμα να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η ΕΕ δεν επιθυμεί ένα «άτακτο Brexit», ωστόσο είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό, είπε ο Μακρόν. Τόνισε ότι δεν του αρέσει που τον παρουσιάζουν ως τον «σκληρό» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το Bexit, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, -όπως είχε διαμηνύσει και λίγες ώρες νωρίτερα - ότι το λεγόμενο backstop -η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα- δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνικό μηχανισμό, αλλά τον εγγυητή της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και της Κοινής Αγοράς.

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες τη Βρετανία να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το θέμα του backstop εντός 30 ημερών, πρόκληση που αποδέχθηκε αμέσως ο Τζόνσον. «Αυτό που είπε η καγκελάριος Μέρκελ χθες -και το οποίο συνάδει με την ουσία των συνομιλιών μας – είναι ότι χρειαζόμαστε ορατότητα εντός 30 ημερών», είπε ο Μακρόν. «Κανείς δεν θα περιμένει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου χωρίς να προσπαθήσει να βρεθεί μια καλή λύση».

Από την πλευρά του ο Τζόνσον τόνισε ότι θέλει μια συμφωνία για το Brexit κι επέμεινε ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να βρεθεί λύση για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων προσθέτοντας ότι «όπου υπάρχει βούληση βρίσκεται τρόπος». Βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι «υπάρχουν ευγενικοί και σκληροί τρόποι να πει κανείς “όχι” και η Μέρκελ κι ο Μακρόν -τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις- αποτελούν την προσωποποίηση της ευγένειας. Πριν από ένα μήνα ο Τζόνσον έλεγε στη Μέρκελ και τον Μακρόν ότι θα πρέπει να απαλειφθεί το θέμα του backstop για να είναι εφικτή μια συμφωνία για το Brexit. Τώρα του λένε ότι όσον αφορά στο ουσιώδες μέρος του ζητήματος δεν πρόκειται να κάνουν πίσω...».