Την πληρωμή του ενοικίου υποχρεωτικά σε τράπεζα, είτε ηλεκτρονικά είτε στο γκισέ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ενοικιαστής θα καταθέτει το μίσθωμα που αναγράφεται στο συμβόλαιο σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται πρόστιμα και στους δύο.

Το μέτρο, αναφέρει το ρεπορτάζ, ευνοεί τους νομοταγείς ιδιοκτήτες, καθώς από τις καταθέσεις θα προκύπτει πόσα ενοίκια έχουν λάβει. Έτσι δεν θα είναι υποχρεωμένοι είτε να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο για μη καταβληθέντα ενοίκια είτε να τα εκχωρήσουν στο κράτος για να αποφύγουν τη φορολόγηση για ανύπαρκτο εισόδημα.

Οι σκέψεις για υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προέκυψαν μετά την ανακάλυψη μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, όπως πρόσφατα στη Μύκονο, όπου ιδιοκτήτης βίλας εισέπραττε 1.660 ευρώ το μήνα, τα οποία δεν δήλωνε.

Βέβαια, το μέτρο δεν μπορεί να αποκλείσει πλήρως το παράθυρο της φοροδιαφυγής, καθώς ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνήσουν να αναγράφεται μικρότερο τίμημα στο συμβόλαιο.