Το έχει πει πολύ όμορφα για την ουσία του αθλητισμού σε μια παλαιότερη συνέντευξη του ο Νίκος Γκουντούλας: «Είναι μια ηρωική πράξη του ανθρώπου απέναντι στη φθορά του σώματος τη στιγμή που βρίσκεται στο απόγειο της δύναμης του κορμιού και του πνεύματος. Αυτό για μένα είναι η ουσία του αθλητισμού και κυρίως του πρωταθλητισμού. Ενώ ξέρεις ότι η φθορά είναι δεδομένη, εντούτοις συνεχίζεις να τα δίνεις όλα για τη νίκη. Πρόκειται για ένα ταξίδι με αρχή και τέλος. Με ανήφορο και όμορφα ξέφωτα. Με ημερομηνία λήξης. Μια αδιάκοπη πάλη με το αδύνατο».

O γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1985 στην Κοζάνη, Νίκος Γκουντούλας αποτελεί συνώνυμο της Κωπηλασίας στην Ελλάδα. Αυτός και ο δίδυμος αδελφός του, Απόστολος (που βγήκε είκοσι λεπτά πιο νωρίς) ανέβηκαν στο βάθρο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Το 2012 στο Λονδίνο φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στον τελικό αλλά όλα πήγαν στραβά. Για εμένα εκείνοι οι Αγώνες ήταν… καταραμένοι», τονίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Κατόπιν όλων αυτών προέκυψε στη ζωή του το Rowing Beach Racing. Στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας o Nίκος Γκουντούλας έχει τον ρόλο του Competition Manager του αθλήματος, με δεξί χέρι τον αδελφό του.

Ο Γκουντούλας είναι εκείνος ο οποίος έφερε το άθλημα στην Ελλάδα, μέσω του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πώς «κόλλησε» το μικρόβιο; «Το 2010 πηγαίναμε με τον Απόστολο στη Νέα Ζηλανδία για να αγωνισθούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο Ντουμπάι που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της πτήσης μας συναντηθήκαμε με μια ομάδα γυναικών από την Αυστραλία και μας είπαν ότι επέστρεφαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Rowing Beach Racing. Εκεί έπεσε ο σπόρος που αρχίσαμε να τον καλλιεργούμε και να υλοποιούμε τον στόχο μας το 2012 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Άλλωστε πρόκειται για ένα άθλημα που ακόμη είναι… μωρό αφού γεννήθηκε το 2006».


Ο επίσημος τίτλος του Γκουντούλας είναι «mentor coach» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας. Τα δυο δίδυμα αδέρφια «τρέχουν» σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαδώσουν και να αναπτύξουν το άθλημα. Σε ένα από τα τελευταία ταξίδια τους βρέθηκαν στο Βιετνάμ, καθότι η ασιατική αγορά είναι «παρθένα» και «διψάει» για νέες προκλήσεις.

Κάτι παρόμοιο όμως ισχύει και στην Ελλάδα. «Κάθε φορά που ταξιδεύαμε για αγώνες, βλέπαμε, ανθρώπους κάθε ηλικίας να χαίρονται την κωπηλασία και τη θάλασσα κάθε μέρα, ενώ στην Ελλάδα η δραστηριότητα των περισσότερων αθλητών συνήθως σταματούσε με το πέρας των σπουδών τους. Ως εκ τούτου μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια ομάδα στην οποία όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, γίνονται μια καλή παρέα και μπορούν να χαίρονται την κωπηλασία και την θάλασσα, με στόχο όχι τον πρωταθλητισμό, αλλά τη γυμναστική και την εκμάθηση της κωπηλασίας και τη δράση στη θάλασσα».

Και συνεχίζει ο Νίκος Γκουντούλας: «Έχουμε να κάνουμε με το άνοιγμα της κωπηλασίας σε χώρες με άλλη κουλτούρα παραλίας. Μιλάμε δηλαδή για ενήλικες, που δεν κωπηλατούν σε ήρεμα νερά (flat water) σε λίμνες και ποτάμια, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, έχοντας βεβαίως να αντιμετωπίσουν πέραν των αντιπάλων και όλη τη γκάμα των καιρικών συνθηκών. Η Πάτρα αποτελεί ιδανικό μέρος για το άθλημα μας καθώς διαθέτει το θαλάσσιο στίβο που χρειαζόμαστε με κατάλληλες παραλίες και κυματισμό των νερών».

Τι χρειάζεται ένας αθλητής του Rowing Beach Racing; «Πέρα από τεχνική και φυσική κατάσταση, θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλό προσανατολισμό, να γνωρίζει αρχές ασφάλειας στη θάλασσα, να ξέρει πώς θα τρέξει, πώς θα μπει στο σκάφος, πώς θα πηδήξει από αυτό. Πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων σε ένα άθλημα το οποίο απευθύνεται σε όλους και γυμνάζει αρμονικά ολόκληρο το σώμα».