Πρωταθλήτρια της τεχνικής κολύμβησης, απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ αλλά και της Ιατρικής η Σοφία Κτενά αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση στο χώρο του αθλητισμού στην πατρίδα μας. Τα ΤΕΦΑΑ τα ολοκλήρωσε με δύο κύριες ειδικότητες, Κολύμβηση και Ειδική Αγωγή.

Επιπλέον απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Τεχνικής Κολύμβησης και έχει ήδη εργαστεί ως προπονήτρια σε σωματειακό επίπεδο. Όταν αποσυρθεί όμως από τον αθλητισμό θα αφιερωθεί στην Ιατρική. Προς το παρόν τα αφήνει όλα αυτά στην άκρη προκειμένου να αγωνιστεί στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο όμορφο από μία κατάμεστη κερκίδα από συμπατριώτες μας που θα μας εμψυχώνουν- λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Θεωρώ πως είμαστε ταυτόχρονα προνομιούχοι και επιφορτισμένοι καθώς καλούμαστε να συμμετέχουμε σε μια πολύ μεγάλη διοργάνωση στη χώρα μας. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω ένα παραπάνω κίνητρο να δώσω το απόλυτο των δυνάμεων μου και να τιμήσω για άλλη μια φορά το Εθνόσημο. Χρειαζόμαστε την ενέργεια και το πιο δυνατό χειροκρότημα του κόσμου».

Η Σοφία Κτενά δείχνει και πάρα πολύ αισιόδοξη για την γενικότερη συγκομιδή μεταλλίων από την ελληνική ομάδα καθώς «Βλέποντας τους συναθλητές μου συνειδητοποιώ ότι είμαστε μία πολύ δυνατή αποστολή, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών που συμμετείχαμε. Αν όλα πάνε κατ’ευχήν προσδοκώ πως η συγκομιδή των μεταλλίων μας θα είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα μαζί!».

Γεννημένη στον Βόλο το 1986 ξεκίνησε την κολύμβηση μόλις στα τέσσερα χρόνια της από τον ΝΟΒ-Α. Κατάφερε να συνδυάσει απόλυτα τον πρωταθλητισμό με δεκάδες μετάλλια σε ευρωπαϊκά -πανευρωπαϊκά-πανελλήνια πρωταθλήματα και τις σπουδές. Παράλληλα εργαζόταν. Η προπονητική της αρέσει καθώς «Αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Τα αποτελέσματα και η επιτυχία σου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Το βρίσκω συναρπαστικό και πολλές φορές πρωταθλητές αποφασίζουν μόλις τελειώσουν την αθλητική τους καριέρα να υπηρετήσουν το άθλημα από αυτή τη θέση».


Ποια είναι τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν; «Κολυμπάω με πείσμα και πάθος, είναι τα δύο κύρια συστατικά που μου έχουν προσφέρει διάρκεια και μεγάλες διακρίσεις.

Έχω αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μου σε αυτό το άθλημα. Παρακολουθώ στενά τη νέα γενιά και με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλοί νεαροί αθλητές που ξεχωρίζουν. Ευελπιστώ πως θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Τεχνικής και θα χαρώ ιδιαιτέρως αν διαπιστώσω πως παρέδωσα τη σκυτάλη σε αθλητές με λαμπρό μέλλον. Πάντα πίστευα άλλωστε ότι τα ρεκόρ έχουν φτιαχτεί για να καταρρίπτονται και αυτό θέλω να συμβεί και με τα δικά μου».

Το όνειρο της είναι να δει την τεχνική κολύμβηση να εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το 2004 ήταν η χρονιά που το άθλημα έφτασε όσο πιο κοντά γινόταν στην ένταξη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων- θυμάται. Έκτοτε γίνονται συνεχείς προσπάθειες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (CMAS) ταυτόχρονα με τη ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη του αθλήματος.

Είναι προφανές πως είναι όνειρο μου είναι να συμμετάσχω στην μεγαλύτερη διοργάνωση καθώς ο κόπος, η προπόνηση και οι θυσίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να έχω αυτές τις διακρίσεις δεν διαφέρουν από αυτές των αθλητών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς».