Η αγωνία για τους φετινούς υποψήφιους των πανελλήνιων εξετάσεων κορυφώνεται με την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένονται από τις 25 Αυγούστου και μετά. 

Οι αλλαγές που έχει φέρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου με τα νέα 100 τμήματα σε όλη την επικράτεια και τις αντίστοιχες σχολές δεν επιτρέπουν προγνώσεις που να έχουν μία εξασφαλισμένη ακρίβεια, ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται η πτώση να είναι σχεδόν καθολική σε όλα τα επιστημονικά πεδία. 

Οι βάσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών πρόκειται να έχουν μία ανάλογη πορεία παρόλο που σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ορισμένα τμήματα που κατά παράδοση ήταν με τα πιο υψηλά μόρια στα πεδία τους, κυρίως σε αυτά της πολυτεχνικής κατεύθυνσης, των νέων τεχνολογιών και των καινοτομιών. 

Το διαφορετικό σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ότι φέτος διεκδικεί φοιτητές για τις τρεις νέες σχολές που ξεκινούν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία, των Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και της σχολής Γεωπονικών Επιστημών. 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα έχει και αυτή τη χρονιά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στους εισαχθέντες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πολλούς από τους υποψηφίους να το έχουν δηλώσει στα μηχανογραφικά τους στις πρώτες τους επιλογές.


Ωστόσο, οι εισαχθέντες του Πανεπιστημίου Πατρών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι λιγότεροι αφού σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής που πλέον έχει κάνει την εμφάνιση του στον ακαδημαϊκό χάρτη, διεκδικώντας αρκετούς υποψηφίους από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πάντως, ο βασικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τις βάσεις έχει να κάνει με τα γραπτά των υποψηφίων και τις επιδόσεις τους, οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο, σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τα θέματα να είναι αρκετά δύσκολα κυρίως σε μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία.