50 ολόκληρα χρόνια έκανε να φθάσει σε ανθρώπινα χέρια ένα μήνυμα σε σφραγισμένο μπουκάλι που είχε ρίξει στη θάλασσα ένας Ρώσος ναύτης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Το σφραγισμένο μπουκάλι με το ιδιόχειρο μήνυμα ξεβράστηκε στις ακτές της δυτικής Αλάσκας και το βρήκε στις αρχές του μήνα ένας κάτοικος που μάζευε ξύλα για το τζάκι κοντά στο Σισμάρεφ, σε απόσταση περίπου χιλίων χιλιομέτρων από το Άνκορατζ, την πρωτεύουσα της αμερικανικής Πολιτείας.

Ο Τάιλερ Ιβάνοφ χρησιμοποίησε ένα κατσαβίδι για να βγάλει έξω το μήνυμα από το πράσινο μπουκάλι, που μύριζε ακόμη αλκοόλ. «Εγώ απλώς μάζευα ξύλα. Έτυχε να πέσω πάνω στο μπουκάλι και πρόσεξα ότι ήταν ένα πράσινο μπουκάλι με έναν φελλό. Όχι ακριβώς φελλό, αλλά ένα καπάκι σφιχτά κλεισμένο και παρατήρησα ότι μέσα στο μπουκάλι υπήρχε ένα σημείωμα», είπε ο Ιβάνοφ.


Ο Ιβάνοφ δημοσιοποίησε το μήνυμα στο Facebook και σύμφωνα με τη μετάφραση ρωσόφωνων, επρόκειτο για τα τα χαιρετίσματα ενός Ρώσου ναύτη από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το 1969, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το μήνυμα περιελάμβανε μια διεύθυνση και το αίτημα για απάντηση από όποιον θα το έβρισκε. Δημοσιογράφοι του κρατικού ρωσικού δικτύου Russia-1 εντόπισαν τον άνθρωπο που το είχε γράψει, τον Ανατόλι Μποτσανέκο. «Φαίνεται να είναι ο γραφικός μου χαρακτήρας...», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το μήνυμα εστάλη όταν ο Μποτσανέκο βρισκόταν στο Sulak, ένα πλοίο την κατασκευή του οποίου επέβλεπε το 1966 και με το οποίο ταξίδευε ως το 1970, όπως εξήγησε ο ίδιος.