Παρά την αύξηση του αριθμού των παιδιών που πρόκειται να φιλοξενηθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Πάτρας τον φετινό χειμώνα μέσω του προγράμματος voucher είναι σίγουρο ότι δεκάδες νήπια θα μείνουν εκτός δομών και αυτή τη χρονιά. Ο ακριβής αριθμός των νηπίων και των βρεφών που δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα θα γίνει γνωστός σε περίπου 20 ημέρες όταν ξεκινήσουν οι εγγραφές.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες κάθε χρόνο αυξάνονται και ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι γονείς, μη έχοντας που να αφήσουν τα παιδιά τους, στρέφονται σε αυτή τη λύση, προκειμένου να απασχοληθούν δημιουργικά και να ξεκινήσουν τις πρώτες τους κοινωνικές συναναστροφές. 

Σε ότι αφορά τις δημοτικές δομές οι 16 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια του δήμου αποτελούν την πρώτη επιλογή των γονέων, όχι μόνο για το ζήτημα του οικονομικού, αλλά και για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παράσχουν οι εργαζόμενοι στα φιλοξενούμενα νήπια. Ωστόσο, δεν επαρκούν να καλύψουν τς ανάγκες. 

Ο συνολικός αριθμός των νηπίων που μπορεί να φιλοξενήσει ο δήμος σε ότι αφορά τις προσχολικές του δομές φτάνει τα 920 με 950 παιδιά, ενώ ειδικά για τα βρέφη, ο Κοινωνικός Οργανισμός φιλοξενεί 120 και το Δημοτικό Βρεφοκομείο 230. Όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των αιτήσεων σε ότι αφορά τον δήμο της Πάτρας για το voucher μέσω του ΕΣΠΑ, ξεπέρασε τις 4.000. 

Μια ανάσα κατά την τρέχουσα σεζόν αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση του έργου του πρώην Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της Μανιακίου το οποίο, ως γνωστόν, ο δήμος μετατρέπει σε προσχολική δομή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη, το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη αυτού του έτους και ενδέχεται από τις αρχές του 2020 να μπορεί να φιλοξενήσει ορισμένα παιδιά. 

Πάντως, για φέτος ο νέος σταθμός δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα από τη στιγμή που δεν είναι έτοιμος. Η νέα αυτή δομή, ωστόσο, θα απευθύνεται κυρίως σε βρέφη και όχι τόσο σε νήπια αφού έχει παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των γονέων που εργάζονται και που δεν έχουν να αφήσουν το μωράκι τους κάπου έχει αυξηθεί και η ζήτηση πάνω σε αυτό κάθε χρόνο είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Το κτίριο της Μανιακίου θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει γύρω στα 80 βρέφη και υπό προϋποθέσεις ο αριθμός αυτός ίσως να αυξηθεί στα 100 με 120 παιδιά. 

Η πρόταση που έμεινε στα "χαρτιά"

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόταση που είχε κάνει ο δήμος για τη δημιουργία δύο μεγάλων παιδικών σταθμών, έναν στην περιοχή των Ζαρουχλείκων και έναν στην Αγυιά, μια πρόταση που σύμφωνα με τον κ. Τουλγαρίδη θα έδινε λύση στο θέμα και θα κάλυπτε τις ανάγκες, δεν προχώρησε. Ήταν ένα έργο που θα έφτανε σε κόστος τα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί. 

"Για να υλοποιηθεί μία τέτοια πρόταση χρειάζεται χρήμα, διάθεση και προγραμματισμό" τονίζει ο κ. Τουλγαρίδης, συμπληρώνοντας: "Τίποτα όμως από τα τρία αυτά στοιχεία δεν φαίνεται ότι έχει το κράτος και η πολιτεία. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με τις υπάρχουσες λύσεις, προσπαθώντας να καλύψουμε όσο αυτό γίνεται τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν, έχοντας ζητήσει εδώ και καιρό μόνιμες θέσεις για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού".