Καμία λύση δεν έχει ξεπροβάλλει μέχρι ώρας στον ορίζοντα για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην 409 Νοσοκομείου, στην Πάτρα, παρόλο που έχουν περάσει 2,5 χρόνια σχεδόν από τη στιγμή που οι κλινικές που λειτουργούσαν εκεί, μεταφέρθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας". 

Η κατάσταση του κτιρίου που ήταν από τότε αρκετά κακή έχει γίνει ακόμα χειρότερη αφού η εγκατάλειψη και η υγρασία έχουν παίξει τον δικό τους αρνητικό ρόλο. Οι προτάσεις που κατά καιρούς είχαν γίνει για την αξιοποίηση του κτιρίου, βρίσκονται ακόμα στα συρτάρια των αρμοδίων.

Το όλο θέμα έχει να κάνει και με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το ιδιοκτησιακό του καθεστώςΣε ποιον ανήκει το κτίριο του πρώην 409 στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή στο υπουργείο Υγείας; Το σημαντικό βέβαια δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι να αποφασίσει το κράτος σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί για την αξιοποίηση του.

Η ιδέα για την δημιουργία μας ξεχωριστής δημόσιας μονάδας νεογνών, ενός δηλαδή, νοσοκομείου που να φιλοξενεί νεογέννητα, δεν προχώρησε. Το ίδιο και η πρόταση που είχε κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την στέγαση ενός πολυϊατρείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος το είχε προτείνει ως τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία στην Πάτρα, ενός Δημόσιου Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Νοσοκομειακής μονάδας. 

Η αλήθεια είναι ότι και στα τρία σενάρια τα χρήματα που θα χρειάζονταν να ξοδευτούν από το κράτος θα ήταν πολλά και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο ταμείο.

Μόνο το κόστος της επισκευής του κτιρίου είναι αρκετά υψηλό και κατά συνέπεια ασύμφορο για το κράτος, ενώ δεν υπάρχουν σχετικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να δώσουν μία λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου. 

Το ενδιαφέρον από ιδιώτη

Η μόνη λύση στον ορίζοντα που υπάρχει προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, όμως, μία σχετική πρόταση που είχε γίνει από ιδιώτη για την ανάπτυξη μιας ιδιωτικής κλινικής δεν είχε καρποφορήσει και είχε απορριφθεί, καθώς όπως είχε ειπωθεί τότε μια τέτοια προοπτική ερχόταν σε αντίθεση με τους όρους του διαθέτη του κτιρίου, του Βασίλη Μαραγκόπουλου, ο ανδριάντας του οποίου υπάρχει στον προαύλιο χώρο. 

Ωστόσο, η αλλαγή της εξουσίας στο πολιτικό σκηνικό και η νέα κυβέρνηση που φέρεται να είναι πιο ανοικτή στο ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων, ίσως να επαναφέρει το ενδιαφέρον ιδιωτών. Για την ώρα πάντως το πρώην 409 παραμένει έρημο και το κτίριο μαραζώνει, έχοντας προστεθεί στα πολλά κτίρια - φαντάσματα που έχουν γίνει σκιά αυτής της πόλης. 

Και το σίγουρο είναι ένα: Όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται κάτι, τόσο αυξάνεται το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου.