Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, έτσι και στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, τα μετάλλια απεικονίζουν ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διοργανώτριας χώρας ή πόλης, ορισμένα από τα στοιχεία της ιστορίας της ή τη σύγχρονη πλευρά της.

Αυτό γίνεται διότι τα μετάλλια της κάθε διοργάνωσης μετά την κατάκτησή τους θα συνοδεύουν την μνήμη των αθλητών σε όλη τους τη ζωή, επομένως θα πρέπει να είναι μοναδικά και να θυμίζουν τον τόπο τέλεσης των Αγώνων. Στην περίπτωση της Πάτρας και για όλους τους παραπάνω λόγους, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων αποφάσισε τα μετάλλια που θα απονεμηθούν στους νικητές, να θυμίζουν το παρόν σε συνδυασμό με την ιστορία.

Έτσι, επελέγησαν δύο εμβληματικά έργα, δύο σύμβολα της πόλης της Πάτρας, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για δύο σύμβολα και τα δύο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Η ιδέα ήταν να παντρευτούν αυτές οι δυο εικόνες στη μία πλευρά του μεταλλίου, κάτι που έγινε και έδωσε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, για το οποίο δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της και η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.