H είδηση της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το δάσος της Δίρφης στην Εύβοια που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, προκάλεσε θλίψη σε όλο το πανελλήνιο, καθώς η φωτιά σε έναν τέτοιο χώρο συντελεί μία οικολογική καταστροφή. 

Το δάσος στην Δίρφη είναι ένα από τα συνολικά 19 αισθητικά δάση που έχουμε στη χώρα μας και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Στην Δυτική Ελλάδα έχουμε μόλις δύο τέτοια δάση που συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο αυτό. 

Το Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρων στο Παναχαϊκό Όρος και το Δάσος της Εθνικής Ανεξαρτησίας στα Καλάβρυτα. Ποια είναι τα υπόλοιπα δάση της χώρας, όμως, που ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο και τι σημαίνει στην τελική αισθητικό δάσος;

Σύμφωνα με το Ν.Δ. 996 / 71 (άρθρο 3, παρ. 2) αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους. Τα δάση αυτά μπορεί να περιέχουν και σπάνια είδη, ενδημικά είδη ή είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για 19 περιοχές με συνολική έκταση 32.506 εκταρίων.

Αναλυτικά τα 19 δάση της Ελλάδος που εντάσσονται στο δίκτυο natura είναι τα εξής: Το Φοινικόδασος Βάι, το Δάσος της Καισαριανής, η Κοιλάδα των Τεμπών, το δάσος του Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα, η Πευκιά Ξυλοκάστρου, το Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων, το Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρων στο Παναχαϊκό Όρος, το Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας στα Καλάβρυτα, το Δάσος Φαρσάλων, το Δάσος Στενής Εύβοιας, το Δρυοδάσος Μογγοστού Κορινθία, το Δάσος Όσσας Λάρισας, το Δάσος Νικοπόλεως Πρέβεζα, τα Δάση Σκιάθου, τα Στενά Νέστου Καβάλας στη Ξάνθη, το Δάσος Τιθορέας, τα Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας, το Δάσος Αηλιάς Τρικάλων, το Δρυόδασος Κουρί στη Μαγνησία.