Πέρασε και ο Δεκαπενταύγουστος και οι βάσεις των Πανελλήνιων Εξετάσεων σε λίγες μέρες βγαίνουν, βάζοντας τέλος στην αγωνία των φοιτητών.

Αρχίζει όμως το σαφάρι για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης που στην Πάτρα αποτελεί την κυρίαρχη πνοή του real estate, ενός κλάδου, δηλαδή, όπως είναι αυτός της αγοράς ακινήτων που στα χρόνια της κρίσης πέρασε και αυτός αρκετά, μπαίνοντας σε μία μακροχρόνια ύφεση. 

Στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας θα δούμε και φέτος πρωτοετείς σπουδαστές μαζί με τους γονείς τους να αναζητούν την κατάλληλη στέγη, ψάχνοντας μια ευκαιρία που θα δώσει τη δυνατότητα για μία αξιοπρεπή διαμονή, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Οι τιμές όμως και σε αυτό το θέμα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση. Η ζήτηση τα τελευταία χρόνια για τα διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας είναι μεγάλη, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των ακινήτων είναι συγκεκριμένος, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ήδη ενοικιαστεί.

Το γεγονός αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των μισθωμάτων των ακινήτων που βρίσκονται στο κέντρο και αυτών που βρίσκονται σε συνοικίες της Πάτρας, κοντά στα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο Πανεπιστήμιο και στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων μία γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας κυμαίνεται στα 180 με 250 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα της και το αν είναι επιπλωμένη. Αντίθετα, μια γκαρσονιέρα σε μία περιοχή όπως το Ψαροφάι ή το Μπεγουλάκι μπορεί να τη βρει κανείς και στα 120 με 150 ευρώ. 

Τη μεγαλύτερη ζήτηση όμως σε ότι αφορά τη φοιτητική στέγη την έχουν τα δυάρια που βρίσκονται στο κέντρο. Οι τιμές εκεί έχουν πάρει την ανιούσα και ξεκινούν από τα 280 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 390 με 400 ευρώ. 

Ειδικότερα, η ζήτηση για την ακτίνα που ξεκινάει από το ύψος της Γούναρη και φτάνει έως και την Καρόλου, είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ στο κομμάτι αυτό όσα διαμερίσματα παραμένουν διαθέσιμα αναμένεται να εκμισθωθούν μέσα σε λίγες μέρες. Για αυτό και πολλοί από τους φοιτητές έχουν ξεκινήσει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο το σαφάρι.

Οι πραγματικές ευκαιρίες είναι έξω από το κέντρο

Η περιοχή της Πάτρας που προτιμούν κατεξοχήν οι φοιτητές βρίσκοντας πιο εύκολα το ακίνητο της επιλογής τους είναι το κομμάτι από την Αγυιά έως και την Αγία Σοφίας.

Αντίθετα, στα αζήτητα έχουν περάσει οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, σε περιοχές, δηλαδή, που τις προηγούμενες δεκαετίες πριν από την κρίση είχαν γνωρίσει εξαιτίας της φοιτητικής στέγης μια οικοδομική έξαρση, με πολλούς Πατρινούς να επενδύουν στο τομέα, προσδοκώντας σε ένα έξτρα εισόδημα. 

Η χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται στις περιοχές έξω από το κέντρο της Πάτρας, δημιουργεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, μεγάλες ευκαιρίες για τους φοιτητές από κάθε άποψη, αφού εκεί μπορεί να βρει κάποιος καινούρια διαμερίσματα, με αρκετά φθηνά ενοίκια. 

"Είναι ευκαιρίες που μπορεί να βρει κάποιος εφόσον ψάξει το θέμα της φοιτητικής στέγης και δεν περιοριστεί απλώς και μόνο στο κέντρο της Πάτρας" τονίζει η ίδια. "Η Πάτρα, άλλωστε, είναι μία πόλη με αρκετά μικρές αποστάσεις και καλή συγκοινωνία, στοιχεία που εξυπηρετούν τους φοιτητές ακόμα και όταν μένουν λίγο έξω από το κέντρο της". 

Έτσι οι τιμές για ένα δυάρι στις περιοχές αυτές ξεκινούν από τα 150 με 160 ευρώ και φτάνουν τα 220 με 230 ευρώ, κάτι που εξαρτάται από το αν το διαμέρισμα δίνεται επιπλωμένο ή όχι.

Η διαφορά έτσι σε σύγκριση με τα αντίστοιχα διαμερίσματα του κέντρου είναι σημαντική, όμως, από την άλλη τα καθημερινά έξοδα μεταφοράς που χρειάζεται ένας φοιτητής, θεωρητικά τουλάχιστον είναι λιγότερα όταν μένει μέσα στο κέντρο της πόλης. 

Η "ψαλίδα" μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης

Πάντως και φέτος, με βάση τα όσα υποστηρίζει κ. Αθανασιάδη, η προσφορά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι πολλά από τα διαμερίσματα που βρίσκονται στην Πάτρα, κυρίως σε περιοχές έξω από το κέντρο, θα παραμείνουν αδιάθετα.

Το γεγονός αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την κρίση, με τις επιλογές των σπουδαστών που δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους την πόλη καταγωγή τους, κάτι που ισοδυναμεί με τη μείωση του αριθμού των φοιτητών που έρχεται να ζήσει τα φοιτητικά του χρόνια στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Μάλιστα, η ψαλίδα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης τα τελευταία χρόνια συνεχώς μεγαλώνει, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, ειδικότερα μετά τη συγχώνευση του ΑΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο και τη μεταφορά ορισμένων σχολών από την Πάτρα σε άλλες πόλεις.