Σχέδιο για τους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία τους από παραβατικές και άνομες πράξεις έχει εκπονήσει ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά και τη ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί το άσυλο. 

Μέσα στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο πανεπιστημιακός χώρος του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Στο πρώτο είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν αρκετά συμβάντα που είχαν να κάνουν με παραβατικες πράξεις και στους δρόμους του Πανεπιστημίου δεν ήταν λίγες οι φορές που σύχναζαν ύποπτα άτομα τα οποία κινούνταν στους χώρους αυτούς λόγω του ασύλου. 

Συγκεκριμένα είχαν παρατηρηθεί παλιότερα "βαποράκια" που διακινούσαν ναρκωτικά, χρήστες που έκαναν τις βόλτες τους στην πανεπιστημιούπολη παίρνοντας σε κάποιο από τα απομονωμένα σημεία της τη δόση τους, ενώ στο αστυνομικό δελτίο είχαν καταγραφεί γεγονότα που αφορούσαν κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων ή ακόμα και περιστατικά που παρέπεμπαν σε κυνηγούς χαλκού. 

Οι φοιτητές μάλιστα που έμειναν στη φοιτητική εστία είχαν κατά καιρούς αναφερθεί σε ύποπτα άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο και την σπουδαστική ζωή, ενώ υπήρχαν διαστήματα που πολλοί από αυτούς φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους στο χώρο, ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες. 

Βέβαια η κατάσταση αυτή είχε βελτιωθεί από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το έργο της περίφραξης του Πανεπιστημιακού χώρου και τα φαινόμενα ανομίας είχαν περιοριστεί τους τελευταίους μήνες, καθώς συν τοις άλλοις υπάρχει και φύλαξη. Παρόμοια περιστατικά είχαν παρατηρηθεί και στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε μικρότερο όμως βαθμό. 

Πάντως, η κατάργηση του ασύλου, είναι ένα ζήτημα που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών καθηγητών, τουλάχιστον στις μεταξύ τους συζητήσεις, καθώς μέχρι ώρας οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα φοβούμενοι τις αντιδράσεις των σπουδαστών.

Το ίδιο και ένα σημαντικό μέρος της σπουδαστικής κοινότητας της Πάτρας που δεν έβλεπαν κανένα ουσιαστικό λόγο της συνέχισης του ασύλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από το χώρο της Πανεπιστημιούπολης στην Πάτρα υπάρχει και το θέμα του πρώην Παραρτήματος,  ένας χώρος που ανήκει στο Δήμο, άρα χρειάζεται και η έγκρισή του για οποιαδήποτε κίνηση της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, το ζήτημα του πρώην Παραρτήματος, που αποτελεί εδώ και χρόνια το στέκι και το ορμητήριο αντιεξουσιατικών ομάδων, παρέπεμπε και σε αυτό του πανεπιστημιακού ασύλου. Η τοπική ΕΛ.ΑΣ. σε ότι αφορά τα σχέδιο του υπουργείου σε σχέση με την Πάτρα επικεντρώνει εκεί το ενδιαφέρον της.