Ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός κόλπος έχουν το δικό τους μυστήριο στο βυθό τους, σε έναν απόμακρο και παράξενο κόσμο, μακριά από τη βουή, ένας κόσμος που εκτός από τους δεκάδες ζωικούς οργανισμούς που φιλοξενεί, έχει και τη δική του ιστορία. 

Μια ιστορία που αποτυπώνεται μέσα από τα ναυάγια των πλοίων που έχουν βυθιστεί σε διάφορα σημεία, σε ξεχωριστές ιστορικές περιόδους. Τα πιο νεότερα ναυάγια και τα περισσότερα από αυτά του Πατραϊκού και του Κορινθιακού αφορούν την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. 

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το Νέστος, το ναρκαλιευτικό που βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά αεροσκάφη και βυθίστηκε μπροστά από την ακτή του Ψαθόπυργου, μένοντας από τότε στο βυθό του. Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμα ναυάγιο από την ίδια ιστορική περίοδο που παρουσιάζει και αυτό αρκετό ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για το ναυάγιο του βοηθητικού πλοίου "Πλειάς" που βρίσκεται σε ένα βόρειο σημείο του Πατραϊκού, στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας, κάτω από το θεωρούμενο "ιερό" βουνό της Βαράσοβας. Δεν υπάρχουν και τόσες ιστορικές αναφορές για το συγκεκριμένο ναυάγιο, σε ένα συμβάν που πέρασε όπως και τόσα άλλα στα "ψιλά" της ιστορίας και των γεγονότων που είχαν γίνει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ωστόσο, ο βυθός στο συγκεκριμένο σημείο, παρά τα δυνατά ρεύματα που υπάρχουν και που δυσκολεύουν το δύτη, έχει μία μοναδική ομορφιά. Ο φωτογραφικός φακός του Ανδρέα Ιωάννου "βυθίστηκε" και κατέγραψε υπέροχες εικόνες σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ναυάγια της Δυτικής Ελλάδας.