Τα απομεινάρια ενός πιγκουίνου «τέρας», το μέγεθος του οποίου παρέπεμπε σε άνθρωπο, ανακαλύφθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Τετάρτη.

Το νεοανακαλυφθέν είδος, με ονομασία Crossvallia waiparensis, προέρχεται από την εποχή των Παλαιοκηνών, πριν από 56 - 66 εκατομμύρια έτη, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα γνωστά είδη πιγκουίνων στον κόσμο, σύμφωνα με δήλωση του Μουσείου Canterbury στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πιγκουίνος είχε ύψος ήταν περισσότερο 1,5 μέτρο και ζύγιζε περισσότερο από 77 κιλά. Έτσι, αποτελεί, πλέον, μέρος ενός γκρουπ μιας «γιγαντιαίας, αλλά εξαφανισμένης πανίδας της Νέας Ζηλανδίας», συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου παπαγάλου στον κόσμο, ενός αετού, ενός τεράστιου αρουραίου και άλλων μεγάλων πιγκουίνων, λένε οι επιστήμονες.

Ο παλαιοντολόγος Leigh Love βρήκε πέρυσι τα οστά του πιγκουίνου στην τοποθεσία Waipara Greensand στο Βόρειο Καντέρμπουρυ και αργότερα αυτά αναλύθηκαν από στελέχη του Μουσείου του Καντέρμπουρυ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Το Crossvallia waiparensi είναι το πέμπτο και μεγαλύτερο αρχαίο είδος πιγκουίνου που βρέθηκε στη θέση Waipara Greensand.