Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια πραγματοποιήθηκε στην Αιγιάλεια την Τρίτη.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας και του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια, και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου στον κόμβο της Ακράτας στη ΠΕΟ Κορίνθου - Πατρών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας και του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας και τη συμπαράσταση μεγάλου αριθμού συλλόγων και φορέων της περιοχής. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Σακελλαρόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φωτεινή Περεσιάδη.

Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν τα έργα αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση, για να μπορέσει να κλείσει οριστικά, επισήμαναν την άμεση ανάγκη έναρξης σωστά σχεδιασμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα άμεσης δημοπράτησης των τοπικών αποχετευτικών δικτύων για τα υγρά απόβλητα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Χ.Γούτος και Τ. Παπακωνσταντινόπουλος.
Η συγκέντρωση ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο - ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 στην Ακράτα αποφασίζουμε:

1. Ο υπερκορεσμένος και μολυσματικός ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την περιοχή. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ολοκληρωθούν τα έργα που διατάζει η δικαστική απόφαση ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ρύπανση και να κλείσει οριστικά η λειτουργία του. Καμία σκέψη για μερική χρήση ή επέκτασή του δεν μπορεί να αποτελεί έστω και προσωρινό στοιχείο της λύσης του οξυμένου προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο μας.
2. Άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις ρεαλιστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου μας . Ακρογωνιαίο λίθο αυτών των σχεδίων πρέπει να αποτελεί η διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.
3. Η επεξεργασία από σήμερα προγραμμάτων ανακύκλωσης από τη νέα δημοτική αρχή, μπορεί να συμβάλλει αισθητά στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, βελτιώνοντας έτσι πολύπλευρα οικονομικά και πρακτικά την μεταφορά τους σε άλλους ΧΥΤΑ, μιας που τους επόμενους μήνες και όσο τα οικονομικά του δήμου στενεύουν, το πρόβλημα θα οξύνεται περισσότερο. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να φροντίσει άμεσα γι αυτό.
4. Η άμεση δημοπράτηση του έργου κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, είναι έργο."