Αυξημένες είναι οι περιπολίες των πυροσβεστών της Δυτικής Ελλάδας γύρω από το δάσος της Στροφυλιάς και την περιοχή γύρω από τον υγροβιότοπο του Κοτυχίου.

Το μπαράζ των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, έχουν ως απώτερο στόχο τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το δάσος της Στροφυλιάς και γενικότερα τον χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. 

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θεωρούν τυχαίο το μπαράζ των φωτιών που έχει ξεσπάσει σε μέρες ή και νύχτες που οι άνεμοι είναι ισχυροί, ενώ στις μεταξύ τους συζητήσεις μιλούν ξεκάθαρα για περιπτώσεις εμπρησμών που έχουν γίνει μάλιστα με βάση τις κινήσεις των αγνώστων δραστών, με οργανωμένο τρόπο

H περιοχή της Στροφυλιάς διαθέτει ένα σπάνιο δάσος με κουκουναριές που έχουν καταφέρει μέχρι ώρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις να διατηρήσουν, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τους φερόμενους αγνώστους εμπρηστές. 

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο Κουνουπελάκι όπου είχαν καεί τουλάχιστον 1.500 στρέμματα δασικής έκτασης με πεύκα, το δάσος με τις κουκουναριές στάθηκε τυχερό, αφού ο αέρας είχε σπρώξει τη φωτιά από την άλλη μεριά.

Ωστόσο, στόχος των περιπολιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να μετριάσει κάθε πιθανότητα πυρκαγιάς με τη λήψη προληπτικών μέτρων, εφαρμόζοντας τα όσα προβλέπει το "Σχέδιο Δασών 2019". Το μεγάλο πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με το δάσος της Στροφυλιάς και την εκεί περιοχή είναι ότι παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, οι αντιπυρικές ζώνες δεν δείχνουν να είναι συντηρημένες όπως πρέπει. 

Το δάσος έχει αρκετά διάσπαρτα κλαδιά που δεν έχουν κοπεί, υπάρχουν μπάζα και σκουπίδια σε διάφορα σημεία, στοιχεία που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών και που ακόμα χειρότερα μπορεί να παίξουν ανασταλτικό ρόλο στην περίπτωση που ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά. 

Πάντως, οι περιπολίες στο δάσος από τους πυροσβέστες είναι καθημερινές, μέρα και νύχτα, στην περιοχή υπάρχει πυροφύλακας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς, ενώ ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας τα μέτρα πρόληψης αυξομειώνονται.

Το βάρος λοιπόν τον προληπτικών μέτρων έχουν εστιαστεί στο δάσος της Στροφυλιάς που αποτελεί ένα διαμάντι για την περιοχή και που ασφαλώς θα πρέπει να προστατευτεί από την πολιτεία, γλιτώνοντας το με κάθε τρόπο από τα νύχια των εμπρηστών που φαίνεται να το έχουν βάλει στο μάτι.