Οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός που γίνεται στην Ελλάδα μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων και οι εργαζόμενοι στους Μεσογειακούς Αγώνες δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν αναφορά στο ότι σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια γίνονταν στην Αθήνα η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έτσι σε σχετικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα των Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας τονίζονται τα εξής: 

"Όλος ο πλανήτης είχε στραμμένα τα βλέμματα της στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, που αποτελούσε τον ομφαλό της γης. Και σαν σήμερα, 15 χρόνια πριν, στις 13 Αυγούστου 2004 έμπαινε σε τροχιά η μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη: οι 28οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους η Ελλάδα φιλοξενούσε για δεύτερη φορά στην ιστορία, μετά την αναβίωση τους το 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης υπήρξε άρτια και αριστουργηματική, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με μουσικές των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών, ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία από τα βάθη των αιώνων. Το καραβάκι με το οποίο ένα παιδί διάσχισε τα 9.600 τ.μ. του Ολυμπιακού σταδίου «ταξίδεψε» στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, γοήτευσε και συνάμα συγκίνησε.


Η τελετή κορυφώθηκε όταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1996 στην ιστιοπλοΐα, Νίκος Κακλαμανάκης άναψε το βωμό στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Η 28οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν με τον ιδανικότερο τρόπο και ολοκληρώθηκαν στις 29 Αυγούστου. Συμμετείχαν 10.500 αθλητές από 201 χώρες σε 28 διαφορετικά σπορ, που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα, ενώ το Τουρνουά του Ποδοσφαίρου «απλώθηκε» επίσης στη Θεσσαλονίκη, στη Βόλο, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.

Στην κατάταξη κυριάρχησαν οι ΗΠΑ με 103 μετάλλια (35 χρυσά, 39 ασημένια, 29 χάλκινα), ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 15η θέση με 16 (6-6-4). «Ευχαριστούμε Αθήνα, Ευχαριστούμε Ελλάδα», θα αναφωνήσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ στην τελετή λήξης, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες, «αλησμόνητους και ονειρεμένους».